5 wskazówek, które pomogą ci w codziennych zakupach
Sklepowe półki wypełnione są po brzegi różnorodnymi produktami. Bez problemu dostaniemy gotowe danie expres, odtłuszczone mleko czy egzotyczne owoce. Producenci prześcigają się w produkcji jak najbardziej oryginalnych produktów. Sklepy zatrudniają speców od marketingów, którzy dobrze wiedzą jak ustawić produkty, aby jak najwięcej z nich trafiło do naszych wózków. Niestety szeroki wybór czasami tylko utrudnia zakupy, zamiast pomagać. Wszystkiego jednak można się nauczyć. Poznaj 5 wskazówek, które pomogą ci w dokonywaniu lepszych zakupów.
Jeżeli chcesz być świadomym konsumentem to lista zakupów jest pierwszą rzeczą, którą powinieneś wykonać przed pójściem do sklepu. To nie tylko dobry patent na zapamiętania produktów, które planujesz zakupić. Pomoże ci również w uniknięciu wrzucania do koszyka tego czego nie potrzebujesz. Bez listy, zakupy wyglądają najczęściej tak, że krążysz wokół półek sklepowych i zastanawiasz się co by tu jeszcze kupić, kończąc z masą niepotrzebnych produktów. Zaplanuj następnie zakupy wcześniej, a zauważysz, że zaoszczędzisz czas i pieniądze.
-
Sprawdzaj skład
Producenci prześcigają się tworzeniu nowych rozwiązań. Doskonale znają nowe trendy i wypuszczają na rynek wyroby oznaczone napisem „bez dodanego cukru” lub „0% tłuszczu”. Jednak nie są one takie zdrowe jak mogłoby się wydawać. Produkt bez dodanego cukru wciąż zawiera ten naturalnie w nim występujący i to czasami nie w małych ilościach. Producent informuje nas tylko o tym, że nie dodał dodatkowego. Z kolei produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, mają w swoim składzie emulgatory. Dodawane są one, ponieważ produkt z obniżoną zawartością tłuszczu traci swoja konsystencję . Z powodu dodatku tych substancji produkt jest bardziej przetworzony niż jego pierwotna wersja.
Problematyczne są również dodatki do słodyczy. W celu przyciągnięcia wzroku konsumentów, producenci dodają do nich sztuczne barwniki, które w nadmiernych ilościach szczególnie u osób nadwrażliwych mają szkodliwy wpływ na zdrowie. Popularny niebieski barwnik – błękit brylantynowy może nasilać objawy astmy i reakcji alergicznej. Dlatego jeżeli już musisz kupić słodycze to wybierz te o jak najbardziej naturalnym składzie. Omijaj szerokim łukiem wszelkie kolorowe drażetki i oranżady. Mają one najwięcej barwników.
Nie bez znaczenia jest również kolejność składników wymieniona na opakowaniu. Producenci mają obowiązek w pierwszej kolejności umieszczać składniki, które występują w produkcie w największej ilości. Zrezygnuj więc z produktów, które na pierwszym miejscu mają cukier lub syrop glukozowy.
-
Kupuj sezonowo
Zdrowe odżywianie nie jest wcale drogie. Nie musisz od razu wrzucać do wózka egzotycznych specjałów. Wybierz produkty dostępne sezonowo. Po pierwsze zaoszczędzisz pieniądze, a po drugie mają one wyższą wartość odżywczą ponieważ nie są długo przechowywane. Podczas magazynowania warzyw i owoców w wyniku procesów utleniania dochodzi do utraty niektórych witamin. Im dłuższy czas przechowywania, tym te straty są większe. Korzystaj więc z sezonowych warzyw i owoców. W marcu wybierz nowalijki, w czerwcu truskawki, a na jesień dynie.
-
Zwróć uwagę na opakowania
W czasach gdy dba się o bezpieczeństwo i mamy dostęp do coraz szerszej wiedzy stosowanie niebezpiecznych tworzyw sztucznych wydaje się absurdem. Niestety tak nie jest. Na półkach sklepów wciąż można znaleźć puszki i plastikowe opakowania zawierające bisfenol A. Co prawda pewne jego ilości są dopuszczalne, jednak należy pamiętać o tym, że opakowania produktów spożywczych to nie jedyne jego źródło. Wykorzystywany jest również do produkcji zabawek. Dlatego należy ograniczać jego obecność naszym życiu. Jeżeli jest to tylko możliwe wybieraj produkty w szklanych opakowaniach. Są one najbardziej neutralne.
Teoretycznie produkty w sklepach powinny być świeże. Po mimo tego pewnie nie raz zdarzyło ci się kupić produkt, który po rozpakowaniu w domu nie był pierwszej jakości. Przede wszystkim problematyczne jest mięso. Zwróć uwagę na jego wygląd, w szczególności tego będącego na promocji. Świeże mięso zwierząt rzeźnych ma barwę od bladoróżowej do czerwonej, a jego powierzchnia powinna być sucha i matowa. Omijaj mięso o barwie szarej i o wilgotnej powierzchni pokryte lepkim śluzem. Zwróć uwagę również na czystość lady na której ono leży.
W czasach konsumpcjonizmu sklepy stosują wiele sztuczek, zachęcających nas do kupowania jak największej ilości produktów. Jeżeli chcesz być świadomym konsumentem to zaplanuj zakupy odpowiednio wcześniej i zwracaj uwagę na informacje zawarte na etykietach. Wprowadzenia powyższych kroków pozwoli ci na nie tylko na nie kupowanie niepotrzebnych rzeczy, ale również oszczędność czasu i zakup zdrowszych produktów.
Literatura
- Kudełka, D. Jachna, Charakterystyka żywności o obniżonej wartości energetycznej, Zeszyty Naukowe nr 834 Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2009
- Białecka-Florjańska, N. Soborowska, A. Kundys, Barwniki spożywcze w produktach dla dzieci na podstawie deklaracji producentów. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2018, 25 1 (114), 163-176
- Procner , Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem część 1, WSIP, 2007
- Rogala, K. Kulik-Kupka, A. Spychała, E. Śnieżek, A. Janicka, O. Moskalenko, Bisfenol A – niebezpieczny związek ukryty w tworzywach sztucznych, Probl Hig Epidemiol 2016, 97 (3): 213-219
- Flis, A. Procner, Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem część 2, WSIP, 2009