Chleb gryczany bez drożdży, bez mąki
Składniki:
Kasza gryczana 600g
sól 6g
miód pszczeli 5g
oliwa z liwek lub olej rzepakowy 40g
siemię lniane 90g
słonecznik nasiona 120g
Sposób przygotowania:
Kaszę przepłukać, zalać podwójną ilością wody i odstawić na 24h. Odlać resztę wody, odstawić zakwas. Kaszę przełożyć do naczynia miksującego, dodać sól, miód i oliwę. Miksować od czasu do czasu mieszając . Dodać do masy siemie lniane, słonecznik i łyżeczkę czarnuszki, całość mieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i odstawić na 12h. Piec ok. 1h w 180 stopniach.
Sposób przygotowania Thermomix:
Kaszę przepłukać, zalać podwójną ilością wody i odstawić na 24h. Odlać resztę wody, odstawić zakwas. Można użyć koszyczka z Thermomixa. Kaszę przełożyć do naczynia miksującego, dodać sól, miód i oliwę. Miksować 1 min/obr.10 od czasu do czasu mieszając kopystką. Dodać do masy siemie lniane, słonecznik i łyżeczkę czarnuszki, całość mieszać 10s/obroty wsteczne. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i odstawić na 12h. Piec ok. 1h w 180 stopniach.
Wartości odżywcze całość:
Energia 3639 kalorii
Białko 121,8g
Tłuszcze 162,3g
Węglowodany 483,6g