Ciasteczka owsiane z orzechami
Na myśl o tych wszystkich świątecznych pysznościach, które za niedługo zagoszczą na naszych stołach, aż ślinka cieknie. Niestety zwykle to, co tradycyjne nie równa się temu co zdrowe. Mam więc dla Ciebie przepis na ciasteczka owsiane z orzechami. Zdrowa, ale jakże pyszna alternatywa!
Składniki
- orzechy włoskie 40g
- czekolada gorzka – 40g
- śliwki suszone – 40g
- masło – 80g
- masło orzechowe – 60g
- erytrytol, słodzik- 40g
- jaja kurze całe – 50g
- płatki owsiane – 150g
- mąka typ 1850, 30g
- proszek do pieczenia – 5g
Ciasteczka owsiane z orzechami — tradycyjny sposób przygotowania
Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Do kielicha miksera wsypać orzechy, dodać gorzką czekoladę i suszone owoce, rozdrobnić. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do rondelka włożyć masło, podgrzewać do rozpuszczenia. Wyłączyć palnik. Dodać masło orzechowe, słodzik i jajko, wymieszać, a w następnej kolejności płatki, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Teraz czas dodać rozdrobnione wcześniej orzechy, czekoladę i owoce suszone, wymieszać. Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta, dłońmi formować kulki (Ø 3 cm), spłaszczać i kłaść je na przygotowanej wcześniej blasze, zachowując ok. 5 cm odstępy. Piec 10-12 min (200°C). Upieczone ciastka ostrożnie przenieść na kratkę i odstawić do ostudzenia.
Ciasteczka owsiane z orzechami —sposób przygotowania Thermomix
Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy, dodać gorzką czekoladę i suszone owoce, rozdrobnić 3 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać 3 min/70°C/obr. 1. Dodać masło orzechowe, słodzik i jajko, wymieszać 15 s/obr. 4, a w następnej kolejności płatki, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać 15 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Teraz czas dodać rozdrobnione wcześniej orzechy, czekoladę i owoce suszone, wymieszać 5 s/obr. 4. Ciasto przełożyć do innego naczynia, w razie potrzeby składniki wymieszać kopystką. Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta, dłońmi formować kulki (Ø 3 cm), spłaszczać i kłaść je na przygotowanej wcześniej blasze, zachowując ok. 5 cm odstępy. Piec 10-12 min (200°C). Upieczone ciastka ostrożnie przenieść na kratkę i odstawić do ostudzenia.
Moje wyszły ciemne, ponieważ użyłam masła Czekomigdał od Krukam.
Z kodem rabatowym “znanydietetyk10” możesz zamawiać produkty od krukam o 10% taniej KLIK. Kupisz tam nie tylko pyszne pasty orzechowe, ale ogromny wybór kasz, bakalii, przypraw i innych zdrowych składników.
Wartość odżywcza-całość (ok.13 sztuk)
- Energia 2273 kalorii
- Białko 46,5g
- Tłuszcze 154,3g
- Węglowodany 228,2g
Wartość odżywcza 1 sztuka
- Energia 174,84 kalorii
- Białko 3,57g
- Tłuszcze 11,86g
- Węglowodany 17,55g
Jeżeli lubisz ciasteczka owsiane, to koniecznie sprawdź jeszcze te przepisy:
CIASTECZKA OWSIANE Z BANANEM I ŻURAWINĄ
CIASTECZKA OWSIANO-KORZENNE
Ciasteczka owsiane z orzechami idealnie wpisują się w świąteczny klimat, ale możesz je piec o każdej innej porze. Grunt to dostęp do orzechów i past orzechowych. Pamiętaj tylko, że pasty orzechowe o dobrym składzie nie zawierają soli!