Ciasteczka owsiano-korzenne
Składniki
płatki owsiane 200g
mąka pszenna, typ 1850 (graham) 100g
mąka pszenna, typ 500 100g
cukier brązowy 100g
rodzynki, suszone 100g
orzechy laskowe 100g
masło 200g
jaja kurze całe 120g
Do smaku: szczypta soli, cynamon, kardamon, imbir suszony lub mieszanka do ciasteczek korzennych
Sposób przygotowania tradycyjnie
W misce odważyć płatki, mąkę, cukier, owoce suszone, orzechy i przyprawy (szczyptę cynamonu, kardamonu, imbir suszony, proszek do pieczenia 5g). Rozgrzać piekarnik do 190stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić. Do naczynia miksującego dodać masło, jaja i wymieszać. Dodać zawartość słoika i wymieszać. Przełożyć do miski, nabierać łyżką, uformować około 40-45 kulek, spłaszczyć dociskając dłońmi. Pierwszą partię ułożyć na blaszce z zachowaniem 5cm odstępów, wstawić do piekarnika. Piec około 15 minut w 190 stopniach Celsjusza, powtórzyć z pozostałymi partiami. Ciasteczka można przechowywać w suchym miejscu do 14 dni.
Sposób przygotowania Thermomix
Na pokrywie naczynia miksującego postawić słoiczek i odważyć do niego warstwowo płatki, mąkę, cukier, owoce suszone, orzechy i przyprawy ( szczyptę cynamonu, kardamonu, imbir suszony, proszek do pieczenia 5g). Rozgrzać piekarnik do 190stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić. Do naczynia miksującego dodać masło, jaja i wymieszać 30 sek./obr4. Dodać zawartość słoika i wymieszać 30sek/obr2. za pomocą kapsytki. Przełożyć do miski, nabierać łyżką, uformować około 40-45 kulek, spłaszczyć dociskając dłońmi. Pierwszą partię ułożyć na blaszce z zachowaniem 5cm odstępów, wstawić do piekarnika. Piec około 15 minut w 190 stopniach Celsjusza, powtórzyć z pozostałymi partiami. Ciasteczka można przechowywać w suchym miejscu do 14 dni.
Wartość odżywcza całość ok. 40-45 sztuk:
Energia 4300kcal
Białko 79g
Tłuszcze 258g
Węglowodany 460g
Wartość odżywcza 1 porcja:
Energia 98kcal
Białko 1,5g
Tłuszcze 5,5g
Węglowodany 8,9g