Czy FIT pizza ma mniej kalorii niż standardowa wersja? Poznaj 2 przepisy na FIT pizzę.
Masz ochotę na pizzę, a równocześnie chcesz nadal utrzymywać zdrową dietę? Poznaj 2 przepisy na lepsze wersje pizzy oraz sprawdź porównanie kaloryczne z pizzą tradycyjną.
Pizza na spodzie pełnoziarnistym
Składniki na spód
- 300 g mąki żytniej typ 750
- 20 g drożdży
- ½ łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy
Dodatki
- 2 kulki mozzarelli
- ½ papryki żółtej
- 10 suszonych pomidorów
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- garść rukoli
Sposób przygotowania
Drożdże razem z cukrem rozpuść w 150 ml letniej wody i odstaw na 15 minut. Następnie dodaj mąkę oraz oliwę i wyrób ciasto dokładnie ręką. Całość odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto ugnieć ponownie i podziel na cztery części. Każdą rozwałkuj na okrągłe placki. Na każdy placek ułóż po jednej łyżeczce koncentratu pomidorowego, dodaj pokrojoną w plastry mozzarelle, pokrojoną w słupki paprykę oraz suszone pomidory. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C
Pizza na spodzie z kalafiora
Składniki na spód
- 1 główka kalafiora
- 1 jajko
- 1 kulka mozzarelli
- 2 łyżeczki oregano
Dodatki
- 2 kulki mozzarelli
- ½ papryki żółtej
- 10 suszonych pomidorów
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- garść rukoli
Sposób przygotowania
Kalafior podziel na różyczki, a następnie rozdrobnij w malakserze. Rozdrobniony kalafior wrzuć do wrzącej wody i gotuj ok. 10 minut. Ugotowany kalafior odcedź na sicie, a następnie na bawełnianej ściereczce. Odciśnięty kalafior wymieszaj razem ze startą mozzarellą, jajkiem i oregano, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka możesz dodać odrobinę mąki. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i uformuj na niej z masy kalafiorowej okrąg. Całość piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Mozzarelle pokrój w plastry, a paprykę w słupki. Podpieczony spód posmaruj koncentratem i ułóż na nim dodatki. Całość piecz kolejne 15 minut.
Pizza FIT, a tradycyjna
Zastanawiasz się czy warto przygotować pizze FIT czy może lepiej skusić się na tą tradycyjną. Sprawdź porównanie.
Potrawa |
składniki |
gramy |
kalorie |
kalorie |
Pizza tradycyjna | mąka pszenna | 300 | 1041 | 260,25 |
drożdże | 20 | 18,4 | 4,6 | |
cukier | 10 | 40,5 | 10,125 | |
oliwa | 30 | 264,6 | 66,15 | |
ser żółty | 250 | 790 | 197,5 | |
rukola | 50 | 12,5 | 3,125 | |
papryka żółta | 100 | 27 | 6,75 | |
suszone pomidory | 70 | 160,3 | 40,075 | |
koncentrat pomidorowy | 60 | 58,8 | 14,7 | |
RAZEM | 2413,1 | 603,275 | ||
Pizza na spodzie pełnoziarnistym | mąka żytnia typ 750 | 300 | 1002 | 250,5 |
drożdże | 20 | 18,4 | 4,6 | |
cukier | 10 | 40,5 | 10,125 | |
oliwa | 30 | 264,6 | 66,15 | |
mozzarella | 250 | 392,5 | 98,125 | |
rukola | 50 | 12,5 | 3,125 | |
papryka żółta | 100 | 27 | 6,75 | |
suszone pomidory | 70 | 160,3 | 40,075 | |
koncentrat pomidorowy | 60 | 58,8 | 14,7 | |
RAZEM | 1976,6 | 494,15 | ||
Pizza na spodzie z kalafiora | kalafior | 880 | 237,6 | 59,4 |
jajko | 50 | 69,5 | 17,375 | |
mozzarella na spód | 125 | 196,25 | 49,0625 | |
mozzarella jako dodatek | 250 | 392,5 | 98,125 | |
rukola | 50 | 12,5 | 3,125 | |
papryka żółta | 100 | 27 | 6,75 | |
suszone pomidory | 70 | 160,3 | 40,075 | |
koncentrat pomidorowy | 60 | 58,8 | 14,7 | |
RAZEM | 1154,45 | 288,6125 |
Jak widzisz różnica w kaloriach pomiędzy porcją pizzy pełnoziarnistej, a tradycyjnej wynosi nieco ponad 100 kcal. Związane jest to głównie z zastąpieniem sera żółtego mozzarellą, która zawiera znacznie mniej kilokalorii. Dodatkowo w pizzy w wersji FIT do spodu została użyta mąka żytnia. Różnica w kaloriach pomiędzy mąką żytnią, a pszenną jest niewielka. Używamy jej jednak ponieważ ma większą wartość odżywczą. Jest bogata w błonnik pokarmowy, który usprawnia prace jelit i syci na dłużej.
Największą różnicę w kilokaloriach widać pomiędzy pizzą tradycyjną i pizzą z kalafiora. Spód stanowi w niej kalafior, a warzywa z reguły są niskokalorycznymi produktami.
Podsumowując winowajcom dużej ilości kalorii w pizzy są duże ilości żółtego sera. Warto również spróbować pizzy alternatywnej na spodzie warzywnym np. z kalafiora, która składa się w głównej mierze z warzyw czyli produktów o małej zawartości kalorii.
Uważaj również na kaloryczne dodatki tj. ketchup, sos czosnkowy i inne sosy.