Deser z tapioki z owocami
Składniki na deser z tapioki:
Tapioka kulki 30g
mleczko kokosowe 100ml
borówka amerykańska 120g
erytrytol, słodzik 5g
Deser z tapioki – sposób przygotowania:
Tapiokę zalać gorącą woda w garnku i odstawić na 15 minut – przemieszać co jakiś czas by kulki nie były posklejane. Dodać mleko, słodzik i gotować 15 minut.
Po ugotowaniu przełożyć do pucharków, podawać z owocami lub musem owocowym.
Sposób przygotowania Thermomix:
Tapiokę zalać gorącą woda i odstawić na 15 minut – przemieszać co jakiś czas kopystką by kulki nie były posklejane. Dodać mleko, ksylitol i gotować 18-20 minut 100 stopni obroty 1,5 wsteczne.
Po ugotowaniu przełożyć do pucharków, udekorować owocami lub musem owocowym
Wartość odżywcza:
Energia: 228 kalorii
Białko: 4,5 g
Tłuszcze: 2,2 g
Węglowodany: 55 g