Dietetyczne mity #5 „Słodziki są niezdrowe i powodują nowotwory.”
„Lepiej jest stosować już cukier niż słodziki ponieważ są one rakotwórcze” tego typu opinie na pewno usłyszało wielu z was. Jak to jest wiec z tymi słodzikami? Według najważniejszych instytucji zajmujących się żywnością takich jak FDA, EFSA, WHO i FAO żaden słodzik nie ma udowodnionego działania rakotwórczego na ludzki organizm. Doniesienia, które się kiedyś na ten temat pojawiły były związane z badaniami nad zwierzętami. Stwierdzono jednak, że badanie te były niepoprawione przeprowadzone ponieważ. Stosowano zbyt duże dawki tych związków, których normalnie nikt nie byłby w stanie spożyć. Przy dawkach należy się zatrzymać. Instytucje zajmujące się żywnością ustaliły bezpieczny poziom spożycia dla aspartanu, acesulfanu K i glikozydów stewiowych. Pamiętajcie, że wszystko w nadmiernych ilościach szkodzi nawet witaminy. Przykładowo nadmierne spożycie witaminy A może doprowadzić do