Dietetyczne mity #7 „ Produkty „fit” i „light” są zdrowsze i pozwalają nam szybciej schudnąć”
Mit #7 „ Produkty „fit” i „light” są zdrowsze i pozwalają nam szybciej schudnąć”
Dla większości z nas zasada odchudzania wydaje się być bardzo prosta. „Podstawą do utraty masy ciała jest ujemny bilans kaloryczny.” Spożywając w ciągu dnia mniej kalorii niż potrzebuje nasz organizm sprawiamy, że zaczyna on pozyskiwać brakującą energię z tkanki tłuszczowej (która zostaje spalana).Bardzo często osoby, które chcą schudnąć są przekonane, ze produkty na półkach sklepowych typu „ Light”, pomogą nam schudnąć. Czy tak jest naprawdę ? Co takiego mają w składzie produkty „light”, „slim”, „fit” i jak obniżana jest ich kaloryczność i czy są zdrowe?
Produkty „light” czy „bez cukru” coraz częściej goszczą na półkach sklepowych. W „lekkiej wersji” są dostępne sery, jogurty, majonezy, czekolada. Etykiety produktów zapewniają nas, że produkty nie posiadają cukru i są naprawdę niskokaloryczne. W rzeczywistości jest jednak inaczej… Produkty light mają więcej kalorii niż produkty od których stronimy. Najczęściej wynika to ze zwiększonej zawartości tłuszczu w takim produkcie.
Czekolada „Light” bardzo często będzie nam przypominać smakiem prawdziwą czekoladę. Aby zachować słodki smak producent, zastępuje cukier – słodzikiem, a do wzmocnienia smaku dodawana jest większa ilość tłuszczu. Czy nadal uważasz, że produkt jest „Light”?
Oferowane są nam również niskosłodzone dżemy. Super! Ale i w tym przypadku dodawany jest niezdowy zamiennik cukru. Takie produkty, aby jakiś czas mogły „postać” na półce konserwowane są chemicznie… Niestety ilość dodawanej chemii do tych produktów jest przerażająca. Dlatego dla zdrowia polecam Ci własnoręcznie wykonanie konfitury, która da pewność wysokiej zawartości świeżych owoców i niskiej zawartości cukru i sztucznych konserwantów.
Produkty „light” – powodują u nas wzrost cholesterolu. Mam tu na myśli produkty takie jak majonez czy jogurty „Light”. Płaska łyżka Majonezu „light”. ma , ok. 70 kcal i 8 g tłuszczu, łyżka tradycyjnego – ok. 110 kcal i 12 g tłuszczu. Jogurty bez tłuszczu i cukru mają w składzie mleko w proszku, które z kolei podnosi stężenie cholesterolu frakcji LDL (tzw. „złego” cholesterolu).
Moda na zdrowy tryb życia jest bardzo odczuwalna w dzisiejszych czasach. Staramy się uprawiać dużo sportu, pić odpowiednią ilość wody, stawiamy na zdrowe posiłki. Jednak przy wyborze „zdrowych produktów” pamiętajmy, aby nie zastępować ich produktami „light”, „slim”, „fit”, „bez cukru” . Mam nadzieję, że uświadomiłam Ci, że producenci aby zachęcić nas do zakupu ujmują jedno, dodając w zamiast coś innego, niekoniecznie zdrowego. Nasz organizm odczuwa związki chemiczne tak samo jak tłuszcz czy cukier. Pamiętaj, że podstawą Twojej diety powinny być naturalne, nisko przetworzone produkty! Zrezygnujmy więc z „dietetycznej” wersji i postaw na mniejszą ilość pełnowartościowego odpowiednika, który dostarczy nam substancji odżywczych nie narażając na utratę cennych witamin. Pamiętaj o tym, aby podczas robienia zakupów nie zapominać o czytaniu ulotki i sprawdzaniu czy oznaczenie „light” jest udowodnione i nie stanowi jedynie zwykłego chwytu marketingowego.
Jeżeli nie do końca jesteś przekona/y do tego czy dany produkt jest zdrowy zapraszam Cie na moją stronę na facebooku KLIKNIJ TUTAJ . W jednym z postów możesz wstawić zdjęcie etykiety produktu odpowiem Ci czy dany produkt jest dobry. Jestem przekonana, że zmiana nawyków żywieniowych wpłynie pozytywnie na twoje zdrowie.