Dietetyczne mity #9 „Podczas odchudzania należy wyeliminować tłuszcz”
Mit #9 „Podczas odchudzania należy wyeliminować tłuszcz”
Osoby postanawiające zrzucić zbędne kilogramy często eliminują całkowicie tłuszcz z diety. W ich koszyku zakupowym pojawiają się odtłuszczone produkty „light”, a w posiłkach nie pojawia się żaden dodany tłuszcz. Czy słusznie?
Po części mają rację. Na diecie redukcyjnej nie są wskazane produkty bogate w tłuszcze ponieważ są one bardzo kaloryczne. Eliminujemy smażone, szczególnie na głębokim tłuszczu potrawy oraz słone przekąski takie jak chipsy. Jednak nie należy eliminować tłuszczu całkowicie! Tłuszcz jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego brak w diecie może doprowadzić do niedoboru witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (w końcu nie mają jak się rozpuścić) takich jak A, D, E czy witamina K, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych korzystnie wpływających na pracę mózgu.
Podsumowując tłuszcze w diecie muszą być. Najlepszym wyborem będą zdrowe tłuszcze roślinne w postaci dressingu do sałatki oraz tłuste ryby morskie spożywane 1-2 razy w tygodniu. Inny dobrym źródłem tłuszczu są orzechy oraz nasiona.
Potrzebujesz pomocy w zdrowym odżywianiu? Układam diety na zamówienie. Jeśli wolisz działać samodzielnie pomoże Ci w tym mój planer dietowicza.