Domowy chleb żytni pełnoziarnisty
Składniki
mąka pszenna, typ 1850 (graham) 220g
mąka żytnia, typ 2000 220g
słonecznik nasiona 100g
siemie lniane 100g
płatki owsiane 220g
otręby owsiane 220g
woda 1625g
Sól himalajska różowa 25g
Drożdże świeże 5g
Sposób przygotowania
Chleb żytni pełnoziarnisty domowy: Wszystkie składniki połączyć w misce + zakwas, wymieszać ręką. Woda musi byc ciepła, nie wrzątek. Odłożyć 4łyżki do słoika ( zakwas po 7 dniach). Reszte odstawić w ciepłe miejsce na 9 godzin. Jak urośnie rozłożyć na 2 blaszki typu keksówka wysmarowane masłem i mąką. Posmarować letnią wodą. Po chwili wstawić do zimnego piekarnika. Termoobieg 200stopni na 1,2 godz.
Wartość odżywcza całość (2 bochenki):
Energia 3881 kcal
Białko 148g
Tłuszcze 134g
Węglowodany 664,5g
Wartość odżywcza 1 porcja (1 kromka ok. 70g):
Energia 194kcal
Białko 7,4g
Tłuszcze 6,7g
Węglowodany 33,2g
Zobacz również poradnik Zmień nawyki żywieniowe na zdrowe