Efekt jojo
Efekt jojo jest to tendencja do wzrostu masy ciała, po wcześniejszym spadku masy ciała po zastosowaniu diety niskoenergetycznej lub głodówki. Efekt ten występuje, gdy po uzyskaniu oczekiwanej utraty masy ciała wraca się do „niezdrowych” nawyków żywieniowych. Istotne jest, by po uzyskaniu zamierzonej utraty masy ciała utrzymać ją, by nie doszło do efektu jojo.
By zapobiec efektowi jojo należy pamiętać o:
-
- kontynuowaniu zdrowych nawyków żywieniowych stosowanych podczas diety
- regularnym spożywaniu posiłków, co około 3-4 godziny
- unikaniu produktów wysokokalorycznych i żywności wysoko przetworzonej
- dbaniu o odpowiednie spożywanie płynów, szczególnie wody niegazowanej minimum 2 l dziennie
- regularnej aktywności fizycznej, minimum 30 minut dziennie
Efekt jojo nie pojawia się z “powietrza” na efekt jojo się “pracuje” wracając do niezdrowych nawyków żywieniowych.
Skuteczne odchudzanie bez efektu jojo polega na powolnym wychodzeniu z diety tzw. dieta stabilizująca. Dieta stabilizująca trwa ok. 2-4 tygodnie. Czas wychodzenia z diety bez jojo jest sprawą indywidualną i zależy od wielu czynników zdrowotnych i psychicznych.
Dietetyk układa dietę stabilizującą która jest przejściem miedzy dietą redukcyjną a dietą normokaloryczną. Dużą nieprawidłowością jest nagły powrót do zwyczajów żywieniowych np. przerwanie diety.