Fit chlebek bez drożdży i mąki
Składniki:
ser twarogowy chudy 500g
Sól 10g
marchew 180g
jaja kurze całe 360g ( ok. 6sztuk)
Siemię lniane mielone 80g ( ok. 4 łyżki)
migdały, łuskane 60g ( ok. 3 łyżki)
otręby owsiane 250g
otręby pszenne 50g
proszek do pieczenia 30g ( 1 op.)
orkisz, ziarno 40g
pszenica, ziarno 20g
żyto, ziarno 20g
Sposób przygotowania tradycyjny:
Obrać marchew. Pokroić na kawałki, zetrzeć na tarce. Dodać pokruszony twaróg. Do miski dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Ciasto włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( 30x12x10). Zapiec w piekarniku 200 stopni przez 60 min funkcja góra-dół. Kroić i podawać po wystudzeniu.
Sposówb przygotowania Thermomix:
Obrać marchew. Pokroić na kawałki, wrzucić do naczynia miksującego, zmiksować 4-5sek/obr5. Dodać twaróg, zmiksować 2-3sek/obr5. Do naczynia miksującego dodać pozostałe składniki. Włączyć funkcję 3min/ interwał. Ciasto włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( 30x12x10). Zapiec w piekarniku 200 stopni przez 60 min funkcja góra-dół. Kroić i podawać po wystudzeniu.
Wartości odżywcze (1 bochenek):
Energia: 2500kcal
Białko: 220g
Tłuszcze: 103,6g
Węglowodany: 296,4g
Wartości odżywcze (1 kromka ok. 70g):
Energia: 111kcal
Białko: 9,7g
Tłuszcze: 4,6g
Węglowodany: 13,17g