Fit ciasto czekoladowo-kokosowe (bez pieczenia, bez mąki)
Składniki: ( 12 porcji)
Spód ciasta:
dynia, pestki 60g
słonecznik nasiona 60g
wiórki kokosowe 30g
Sezam, nasiona 30g
orzechy laskowe 60g
migdały, łuskane 60g
kakao naturalne 20g
dżem truskawkowy, niskosłodzony 60g
Krem do ciasta:
Mleczko kokosowe 400ml
odżywka białkowa lub mleko w proszku 60g
czekolada gorzka 80g
daktyle, suszone 80g
Sposób przygotowania:
Spód do ciasta bez pieczenia :
Zblendować składniki ( nasiona, orzechy i wiórki) prócz kakao i dżemu. Dodać kakao i dżem, dokładnie wymieszać. Masę zagnieść do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Powstałą masą wykleić spód i boki formy z wyjmowanym dnem np. forma z dnem o średnicy 20cm. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.
Krem czekoladowo-kokosowy:
Do rondelka wlać mleczko kokosowe i wszystkie pozostałe składniki ( odżywka, czekolada, namoczone daktyle). Doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia , co jakiś czas mieszając. Bez gotowania. Można użyć ręcznego enby krem był jednolity i gładki.
Całość schłodzić i umieścić w lodówce min. 60 min. Najlepiej na całą noc. Składniki na 12 porcji blaszka o średnicy ok. 20cm.
Sposób przygotowania Thermomix:
Spód do ciasta bez pieczenia Thermomix :
Zblendować składniki ( nasiona, ziarna, orzechy i wiórki) prócz kakao i dżemu 30-60 sek/obr.7-8 Dodać kakao i dżem, dokładnie wymieszać 30-60sek/obroty 4-5. Masę zagnieść do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Powstałą masą wykleić spód i boki formy z wyjmowanym dnem np. forma z dnem o średnicy 20cm. Owinąć w folię spżywczą i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.
Krem czekoladowo-kokosowy Thermomix:
Do naczynia miksującego włożyć kostki czekolady rozpuścić 60sek/40-55stopni/obr. 2. Wlać mleczko kokosowe i wszystkie pozostałe składniki (odżywka,czekolada, namoczone daktyle) . Doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia i wymieszania 30-60 sek/temp.50.obr 3-5.. Bez gotowania.* namoczyć wcześniej daktyle. Całość schłodzić i umieścić w lodówce min. 60 min. Najlepiej na całą noc. Składniki na 12 porcji blaszka o średnicy ok. 20cm.
Wartości odżywcze 12 porcji
Energia 3705kcal
Białko 126,5g
Tłuszcze 265,7g
Węglowodany 220g
Wartości odżywcze 1 porcja
Energia 309kcal
Białko 10,5g
Tłuszcze 22,14g
Węglowodany 18,3g