Hipoglikemia reaktywna- jak powinno wyglądać żywienie?
Hipoglikemia reaktywna to spadek stężenia glukozy we krwi u zdrowych osób, nie chorujących na cukrzycę. Objawia się uczuciem senności i zmęczenia pojawiającym się 2-5 h po spożyciu posiłku. Można jej zapobiegać stosując odpowiednio skomponowaną dietę.
Dieta w hipoglikemii reaktywnej
Sposób odżywiania ma kluczowy wpływ na stan glukozy we krwi. Po spożyciu produktów o wysokim indeksie glikemicznym czyli bogatych w cukry proste następuje szybki wzrost glukozy we krwi, a następnie szybki jej spadek. Do produktów bogatych w cukry proste zaliczamy słodycze oraz bardzo słodkie owoce takie jak banany, winogrona czy owoce suszone. Wysokim indeksem glikemicznym charakteryzują się również produkty z mąki białej.
Chcąc uniknąć gwałtownych skoków glukozy musimy spożywać produkty, które nie będą powodować jej wahań. Możliwe to będzie dzięki zastosowaniu diety o niskim indeksie glikemicznym. Jest to dieta uwzględniająca produkty będące źródłami węglowodanów złożonych czyli ciemne pieczywo, brązowy ryż i grube kasze.
Odpowiednio skomponowane posiłki i ich rozkład w ciągu dnia
Oprócz węglowodanów złożonych w glikemii reaktywnej należy zadbać o to aby w posiłkach pojawiło się białko oraz zdrowe tłuszcze. Wskazane produkty białkowe to chudy drób, nabiał oraz nasiona roślin strączkowych. Do zdrowych tłuszczy zaliczamy oleje roślinne, orzechy oraz nasiona. W każdym posiłku powinno pojawić się warzywo lub owoc, z tym że należy pamiętać o przewadze warzyw. Mają one mniej cukrów prostych niż owoce co w przypadku diecie o niskim indeksie glikemicznym ma duże znaczenie. Dzięki takiej kompozycji posiłków tempo opróżniania żołądka i praca jelit będą prawidłowe, co korzystnie wpłynie na uwalnianie glukozy we krwi.
Ważny jest również rozkład posiłków, które powinny być spożywane w odstępach 3 godzin. Posiłki powinny mieć małą objętość co opóźni wchłanianie zwrotne glukozy w przewodzie pokarmowym. Dlatego dobrym rozwiązaniem będzie wprowadzenie kilku małych posiłków w ciągu dnia.
Przykładowy jadłospis 2000 kcal
Posiłek | Składniki | g | kcal | B | T | W |
Śniadanie Kanapka z awokado, jajkiem i rzodkiewką | Chleb żytni razowy Awokado Jaja kurze Rzodkiewka | 62 45 100 50 | 140,7 76,0 140 9,0 | 3,7 0,9 12,5 0,5 | 1,1 6,9 9,7 0,1 | 31,7 3,3 0,6 2,2 |
II śniadanie Jogurt z płatkami owsianymi i owocami | Jogurt naturalny 1,5% Płatki owsiane Truskawki Migdały | 150 40 50 10 | 93,0 150,0 16,00 59,00 | 7,7 4,8 0,3 2,1 | 2,3 2,9 0,2 5,3 | 10,9 27,7 3,6 1,9 |
Obiad Szaszłyki drobiowo -warzywne z kaszą | Filet z kurczaka Papryka żółta Cukinia Kasza gryczana Olej rzepakowy | 100 50 50 60 4 | 97,7 13,50 8,5 205,8 36 | 21,5 0,5 0,6 8,0 0,0 | 1,3 0,1 0,1 2,0 4,0 | 0,0 3,2 1,6 42,9 0,0 |
Podwieczorek Capresse | Mozzarella Pomidor Oliwa Chleb żytni razowy | 125 192 4 62 | 373,8 32,6 35,9 140,7 | 27,7 1,7 0,0 3,7 | 27,7 0,4 4,0 1,1 | 3,0 6,9 0,0 31,7 |
Kolacja Sałatka z makaronu pełnoziarnistego | Makaron pełnoziarnisty Ciecierzyca Ogórek Seler naciowy Oliwa | 60 80 100 30 8 | 208,8 111,2 14,0 5,1 71,8 | 8,8 5,6 0,7 0,3 0,0 | 0,8 2,2 0,1 0,1 8,0 | 45,0 18,0 2,9 1,1 0,0 |
2004,8 | 110,0 | 80,0 | 230,9 |
Podsumowując dieta w hipoglikemii reaktywnej będzie podobna do diety stosowanej przy cukrzycy i insulinooporności. Planując posiłki należy uwzględniać produkty o niskim indeksie glikemiczny i nie dopuszczać do długich przerw pomiędzy nimi.
Literatura
1. Galati S.-J., Rayfield E. Approach to the Patient with Postprandial Hypoglycemia. Endocrine Practice, 2014, 20(4), 331–340.
2. Hall M., Walicka M., Traczyk I. Hipoglikemia reaktywna jako choroba XXI wieku w ujęciu interdyscyplinarnym., Wiadomości Lekarskie 2020, tom LXXIII, nr 2., 384-389
3. https://www.healthlinkbc.ca/healthy-eating/reactive-hypoglycemia (dostęp 21.03.2021 r.)