Indyk z cukinią, pomidorkami i kaszą
Składniki:
- mieso z piersi indyka, bez skóry 100.0
- kasza kuskus 50g
- cukinia 100g
- ser feta 50g
- Pomidory suszone w oliwie 20g
- olej rzepakowy uniwersalny 5g
Sposób przygotowania:
Mieso i warzywa pokrój na kawałki. Podduć mięso na patelni, dodaj pokrojone warzywa. Zalej wrzatkiem. Kasze przygotuj wg. informacji na opakowaniu. Możesz też ją dorzucić w trakcie duszenia, około 10-15 minut przed podaniem. Na koniec dodaj kawałki sera.
*Zamiast oleju mozesz uzyc ta sama ilosc oleju/ oliwy ze słoiczka z pomidorów suszonych.
*Jesli masz wiecej zieleniny tj. szpinak swiezy lub roszponka mozesz dodać na talerzu.
Sposób przygotowania Thermomix:
Mieso i warzywa pokrój na kawałki. Podduć mięso na patelni lub użyj funkcji rumienienie mięsa, dodaj pokrojone warzywa. Zalej wrzatkiem. Kasze przygotuj wg. informacji na opakowaniu. Możesz też ją dorzucić w trakcie duszenia, około 10-15 minut/100 stopni/obroty wsteczne 3 przed podaniem. Na koniec dodaj kawałki sera.
*Zamiast oleju mozesz uzyc ta sama ilosc oleju/ oliwy ze słoiczka z pomidorów suszonych.
*Jesli masz wiecej zieleniny tj. szpinak swiezy lub roszponka mozesz dodać na talerzu.
Wartości odżywcze:
Energia 433,7 kalorii
Białko: 33,4g
Tłuszcz: 13,9g
Węglowodany: 42,6g