Jakie zapasy produktów warto mieć w domu, aby łatwo skomponować zdrowy posiłek? Przykłady zdrowych produktów i potraw.
Robiąc zapasy do szafek kuchennych warto zadbać o to aby były to produkty o wysokiej wartości odżywczej i długiej dacie przydatności. Dzięki temu w każdej chwili będziemy mogli przygotować zdrowe i zbilansowane danie bez wychodzenia z domu.
Baza posiłku – produkty węglowodanowe
Produkty węglowodanowe stanowią bazę całego posiłku. Tutaj sprawa jest prosta ponieważ są to zazwyczaj produkty zbożowe, które mają długą datę przydatności.
Najzdrowszym wyborem będzie zakup produktów z mąki pełnoziarnistej oraz grubych kasz takich jak:
– mąka pełnoziarnista
– makaron pełnoziarnisty
– ryż brązowy
– kasza gryczana
– kasza jęczmienna
– kasza jaglana
– płatki owsiane
– płatki orkiszowe
– płatki jaglane
Nie zapominaj o białku
Produkty białkowe to kolejny ważny element posiłku. Pomimo tego, że mają one zazwyczaj krótki termin przydatności to wykorzystując pewne metody utrwalania żywności można go przedłużyć. Przykładem jest mleko UHT czy wędliny i sery pakowane hermetycznie. Decydując się na zakup wędlin pamiętaj o tym aby zawsze sprawdzać ich skład. Im prostszy tym lepiej.
Dobry pomysłem jest również zakup mrożonych ryb, które przechowywane w odpowiednich warunkach będą trwałe nawet przez kilka miesięcy.
Alternatywą dla produktów pochodzenia zwierzęcego, są suche nasiona roślin strączkowych. Mają one bardzo długą datę przydatności i nie muszą być przechowywane w warunkach chłodniczych
Robiąc zapasy na produkty białkowe warto kupić:
– mleko UHT
– ser mozzarella, hermetycznie pakowany
– parówki dobrej jakości, hermetycznie pakowane
– mrożone filety rybne
– ciecierzyca, suche nasiona
– soczewica, suche nasiona
– fasola biała, suche nasiona
– fasola czerwona, suche nasiona
Postaw na zdrowe tłuszcze
Produkty tłuszczowe to kolejna ważna składowa zdrowego posiłku. Podobnie jak produkty będące źródłem węglowodanów mają zazwyczaj długą datę przydatności. Zaopatrz się oleje roślinne oraz w nasiona i migdały. Dodawaj je do każdego posiłku ponieważ są źródłem korzystnych dla naszego zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Produkty tłuszczowe, które zawsze warto mieć:
– olej rzepakowy, rafinowany do smażenia
– oliwa z oliwek
– oleje tłoczone na zimno do sałatek np. słonecznikowy
– orzechy włoskie
– orzechy laskowe
– orzechy nerkowca
– migdały
– słonecznik
– nasiona dyni
Warzywa i owoce o długiej dacie przydatności
Świeże warzywa i owoce to produkty, które mają krótką datę przydatności. Jeśli chcesz stworzyć ich zapas, to z pomocą przychodzą mrożonki. W sklepach znajdziesz mnóstwo różnorodnych mrożonych owoców i warzyw. Oprócz mrożonek dobrym wyborem są kiszonki. Kiszone warzywa to źródło korzystnego dla naszego zdrowia kwasu mlekowego.
Nie zapominaj również o przetworach. Szczególnie o przetworach z pomidorów, które można wykorzystać do wielu rożnych potraw.
Tworząc zapas warzyw i owoców warto kupić:
– mrożone brokuły
– mrożony groszek
– mrożoną marchewkę
– mrożoną fasolka szparagowa
– mrożony kalafior
– mrożony szpinak
– warzywa na patelnie
– mrożone mieszanki na zupę np. jarzynową
– mrożone maliny
– mrożone truskawki
– kiszona kapusta
– kiszone ogórki
– pasteryzowane, ugotowane buraki
– passate
– koncentrat pomidorowy
Produkty i potrawy o lepszym składzie -ściąga na telefon do sklepu TUTAJ
Jak komponować zdrowe posiłki z produktów o długie dacie przydatność?
Komponowanie posiłków nie jest trudne. Wystarczy, że w każdym z nim wykorzystasz jeden z produkt z danej grupy. Poniżej znajdziesz kilka propozycji w jaki sposób to zrobić. W wielu przypadkach możesz zmodyfikować dany przepis. Ryż zamienić na kaszę, mrożone maliny na jagody czy kapustę kiszoną na kiszone ogórki.
Dania obiadowe
Makaron ze szpinakiem: makaron pełnoziarnisty + ciecierzyca + mrożony szpinak + olej rzepakowy
Makaron z sosem pomidorowym: makaron pełnoziarnisty + parówki dobrej jakości + passata + oliwa
Pieczony filet z dorsza, z ryżem i surówką: ryż brązowy + mrożone filety z dorsza + kapusta kiszona + olej rzepakowy
Zupa jarzynowa: kasza jaglana + biała fasola + mrożonka na zupę jarzynową + olej rzepakowy
Lunchboxy
Sałatka z brokułu: kasza gryczana niepalona + mozzarella + brokuł + słonecznik + olej słonecznikowy tłoczony na zimno
Kasza z warzywami: kasza jaglana + fasola czerwona + warzywa na patelnie + olej rzepakowy
Dania na słodko
Budyń jaglany malinowy: kasza jaglana + mleko UHT + maliny + migdały
Owsianka na ciepło: płatki owsiane + mleko UHT + truskawki + orzechy nerkowca
Podsumowując warto stworzyć zapas produktów o długiej dacie przydatności. Wrzucając takie produkty do sklepowego koszyka zwróć uwagę na ich jakość. Bardzo ważne również jest to aby mieć w domu produkty z każdej z czterech kategorii (produkty węglowodanowe, białkowe, tłuszczowe, warzywa oraz owoce) i je razem łączyć. To pozwoli na stworzenie zbilansowanego posiłku w każdej chwili.