Koronawirus – jak zachowywać ostrożność robiąc zakupy spożywcze
Ogłoszona przez WHO pandemia koronawirusa stawia przed nami nowe wyzwania. Głównym zaleceniem które może pomóc w rozpowszechnianiu się choroby jest unikanie tłocznych miejsc i zostanie w domu. Stawia to przed nami nowe wyzwania, a zwykłe zrobienie zakupów spożywczych staje się problematyczne.
Jeśli wybierasz się do sklepu powinieneś zachować wszelkie środki ostrożności. Po pierwsze idąc do sklepu unikaj alejek w których jest tłum ludzie. Stojąc w kolejce stosuj się do zaleceń ekspedientów i zachowaj odstęp od innych ludzi.
Pakując żywność np. warzywa czy owoce używaj rękawiczek jednorazowych. Nie przebieraj warzyw i owoców, szczególnie gołymi rękami. Takie zachowanie sprzyja rozpowszechnianiu się nie tylko wirusa, ale innych bakterii.
Płacą za zakupy używaj kart płatniczej. Ograniczasz w tej sposób kontakt z osobą sprzedającą. Dodatkowo pieniądze są przedmiotem na którym osiedla się spora ilość drobnoustrojów.
Będąc w sklepie powstrzymuj się przed dotykaniem twarzy. Robiąc zakupy dotykasz różnych rzeczy na których mogą znajdować się patogeny. Dotykając twarzy rękoma zwiększasz ryzyko, że przedostaną się one do twojego organizmu przez usta, nos czy nawet oczy.
Wiele rodzin chodzi na wspólne zakupy. W okresie pandemii zalecane jest jednak powstrzymanie się od tego. Ustalcie dyżury i niech na zakupy chodzi jedna osoba. Zapobiega to niepotrzebnemu tłumowi w sklepie.
Stosowanie się do zaleceń podczas robienia zakupów, zmniejsza nie tylko nasze ryzyko na zakażenie koronawirusem ale sprzyja również szybszemu opanowaniu pandemii.