Lemoniada truskawkowa
Składniki:
truskawki 100g
miód pszczeli 5g
sok z cytryny 5g
woda 200ml
kostki lodu garść (opcjonalnie)
mieta pieprzowa (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Do miski blendera włożyć truskawki, dodać miód i sok z cytryn, zmiksować. Dodać wodę mineralną i miętę, wymieszać. Lemoniadę przelać do szklanki. Do blendera włożyć lód, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Lód przełożyć do szklanki z lemoniadą, wymieszać. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub pominąć lód (lemoniada na wynos).
Sposób przygotowania Thermomix:
Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać miód i sok z cytryn, zmiksować 1 min/obr. 10. Dodać wodę mineralną i miętę, wymieszać 10 s/obr. 3. Lemoniadę przelać do szklanki. Do naczynia miksującego włożyć lód, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Lód przełożyć do szklanki z lemoniadą, wymieszać kopystką. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub pominąć lód (lemoniada na wynos)
Wartość odżywcza:
Energia: 202 kalorie
Białko: 9,3g
Tłuszcze: 3,7g
Węglowodany: 3,6g