Makron z łososiem, szpinakiem i pesto
Składniki
łosoś dziki 120g
woda 500ml
olej rzepakowy uniwersalny 5ml
sól himalajska rózowa 1g
pieprz czarny 1g
cytryna 15g
makaron pszenny pełnoziarnisty 40g
pesto, zielone, gotowe 5g
soczewica 30g
szpinak 30g
bazylia swieza 5g
Sposób przygotowania
Rybe oprószyc sola i pieprzem, ułozyc plaster cytryny, zawinac w folie aluminiowa (O 15cm x 25 cm), odstawic. Na wkładzie naczynia do gotowania na parze ułozyc paczuszki z ryba, gotowac na parze 25 min. Jednoczesnie makaron i soczewice gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Ostroznie odcedzić makaron i soczewice przez sitko, przełozyc do duzej miski, dodać szpinak, pesto z bazylii i ugotowana rybę, dokładnie wymieszać, udekorować liscmi bazylii.
Sposób przygotowania Thermomix
Do naczynia miksujacego wlac wode, olej, dodac szczypte soli. Na pokrywie naczynia miksujacego postawic miske, odwazyc do niej rybe, dodac 0,5 łyzeczki soli i oprószyc pieprzem, na kazdym kawałku ułozyc plaster cytryny, zawinac w arkusz folii aluminiowej (ok. 15cm x 25 cm), odstawic. Na pokrywe naczynia miksujacego nałozyc dolna czesc przystawki Varoma, ułozyc w niej paczuszki z
łososiem, gotowac na parze 25 min/Varoma/obr. 1. Zdjac przystawke Varoma, odstawic. Do naczynia miksujacego dodac makaron i soczewice gotowac zgodnie z czasem podanym na opakowaniu makaronu/100°C/ obr. 1. Ostroznie odcedzic makaron i soczewice przez koszyczek, przełozyc do duzej miski, dodac szpinak, pesto z bazylii i ugotowana rybe, dokładnie wymieszac, udekorować listkami bazylii.
Wartość odżywcza
Energia 445 kalorii
Białko 34,8g
Tłuszcze 15,2g
Węglowodany 45,6g