Migrena – dieta antymigrenowa
Migrena jest bardzo uciążliwym bólem głowy, a dokładnie to pulsujący ból, pojawiający się z tyłu czaszki lub od skroni i stopniowo ogarniający bół głowy. Atak poprzedza zwykle zjawisko widzenie mroczków, błysków, zdarza się też chwilowa utrata widzenia. Ból wywołany jest nadmiernym skurczem naczyń krwionośnych. Napady bólu trwają od kilku do kilkudziesięciu godzin, a nawet kilka dni.
Przyjmuje się, że między 20-40% objawów migreny jest spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem. Dieta antymigrenowa polega na ograniczeniu produktów zawierających aminy. W diecie osoby cierpiącej na migrenę nie powinno się znaleźć kilka produktów.
Lista produktów spożywczych do ograniczenia obejmuje:
- kakao, czekoladę i jej pochodne (np. ciastka z czekoladą, masło czekoladowe)
- długo dojrzewające sery, maślanka, kefir, jogurt z uwagi na wysoką zawartość tyraminy
- owoce cytrusowe, ananasy, banany, rodzynki, figi
- alkohol (zwłaszcza piwo i wino)
- rośliny strączkowe (m.in. groszek, fasola, bób, soja)
- orzechy (zwłaszcza arachidowe) oraz zawierające je produkty
- grzyby i owoce z naruszoną skórką (m.in. ryzyko rozwoju pleśni niewidocznych gołym okiem, produkujących toksyny wywołujące atak migreny)
- pomidory, awokado w nadmiernych ilościach, produkty konserwowe
- ryby wędzone, wszystkie konserwy rybne i ryby marynowane
- owoce morza
- napoje zawierające kofeinę (np. kawa, czarna herbata, napoje energetyzujące, cola)
- lody
- produkty wysoko przetworzone
- produkty o wysokiej zawartości tłuszczu
- potrawy smażone
- ciężkostrawne dania
- produkty zawierające aspartam (E951) lub glutaminian sodu (E621)
- ocet i produkty zawierające ocet (np. ketchup)
- azotany (znajdujące się w przetworzonym mięsie)