Napój (mleko) roślinne
Jak zrobić mleko migdałowe:
Składniki:
1 szklanka migdałów
3 szklanki niegazowanej wody
Sposób przygotowania:
Migdały zalewamy wrzątkiem. Po 5 minutach odcedzamy i obieramy ze skórki. Następnie zalewamy je niegazowaną wodą i moczymy przez 8 godzin. Całość blendujemy z wodą w której się moczyły. W razie konieczności dolewamy więcej wody. Mleko po zblendowaniu przecedzamy przez gazę lub drobne sito.
Przepis na mleko z nerkowców:
Składniki:
1 szklanka nerkowców
3 szklanki niegazowanej wody
Sposób przygotowania:
Nerkowce zalewamy niegazowaną wodą i moczymy przez 8 godzin. Całość blendujemy z wodą w której się moczyły. W razie konieczności dolewamy więcej wody. Mleko po zblendowaniu przecedzamy przez gazę lub drobne sito.
Jak przygotować mleko owsiane:
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
2 szklanki gorącej wody
4 szklanki zimnej wody
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zalej gorącą wodą i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie umieść je w blenderze i dolej zimną wode. Całość zblenduj, a następnie przecedź przez gazę lub drobne sitko.
Jak zrobić mleko ryżowe:
Składniki:
100 g ryżu
4 szklanki niegazowanej wody
Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj wedługprzepisu na opakowaniu. Następnie umieść go w blenderze i dolej zimną wodę. Całość zblenduj, a następnie przecedź przez gazę lub sito o drobnych oczkach.
Szybki przepis na mleko jaglane:
Składniki:
100 g kaszy jaglanej
4 szklanki niegazowanej wody
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie umieść go w blenderze i dolej zimną wodę. Całość zblenduj, a następnie przecedź przez gazę lub sito o drobnych oczkach.