Obłędne fit czekoladowe muffinki z fasoli – wersja tradycyjna i thermomix
Składniki :
- 100 g oleju
- 50g jaja kurze całe
- 50 g cukru trzcinowego
- 50g ksylitol
- 440 g czerwonej fasoli , z puszki, odsączonej, opłukanej
- 30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 – 2 szczypty soli
- 70 g śliwki suszonej
Przepis na fit czekoladowe muffinki z fasoli
Sposób przygotowania:
Do naczynia miksującego wsypać cukier i ksylitol, zmielić. Cukier puder zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać jaja, olej, dobrze przepłukaną fasolę, kakao, ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól, zmiksować.
Dodać śliwki, zmiksować. Wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej foremek na muffinki
Piec 40-43 min (180°C).
Cały przepis 12 muffinek.
*Muffinki można mrozić. Jeśli coś zostanie 😉
Sposób przygotowania Thermomix:
Do naczynia miksującego wsypać cukier i ksylitol, zmielić 30 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać jaja, olej, dobrze przepłukaną fasolę, kakao, ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól, zmiksować 10-20 s/obr. 8.
Dodać śliwki, zmiksować 10-15s/obr.8-10. Wymieszać przy pomocy kopystki 7 s/obroty wsteczne/obr. 4. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej foremek na muffinki
Piec 40-43 min (180°C).
Cały przepis 12 muffinek.
*Muffinki można mrozić. Jeśli coś zostanie 😉
Wartości odżywcze cały przepis:
- Energia 1800 kalorii
- Białko 45,5g
- Tłuszcz 102g
- Węglowodany 221g
Sprawdź też: Szybkie w wykonaniu fit ciasto orzechowo-kokosowo-truskawkowe (bez pieczenia)
Wartości odżywcze 1 sztuka
- Energia 148 kalorii
- Białko 3,8 g
- Tłuszcz 8,5g
- Węglowodany 18,4 g