Odchudzanie z urządzeniem Thermomix + 3 pomysły na FIT obiad z urządzenia Thermomix
W odchudzaniu kluczową kwestią jest odpowiednia dieta. Powinna mieć ona deficyt kaloryczny dopasowany do twoich potrzeb, a przy tym odpowiednio zbilansowana pod względem wartości odżywczych oraz smaczna. Nie każdy z nas ma czas na codzienne przygotowanie posiłków. Rozwiązaniem tego problemu może być skorzystanie z nowinek technologicznych. Jedna z nią jest urządzenie Thermomix, które znacznie ułatwia przygotowanie posiłków.
Jak wygląda gotowanie w thermomixie?
Thermomix to niezwykle proste w użyciu urządzenie. Po wyszukaniu przepisu, które ciebie najbardziej interesuje urządzenie krok po kroku przeprowadzi cię przez jego przygotowanie. Każdy krok począwszy od złożenia urządzenia w odpowiedni sposób i dodanie składników jest opisany w niezwykle łatwy sposób. Dlatego jeśli twoją wymówką do przejścia na dietę był brak umiejętności gotowania to Thermomix może być sposobem na rozwiązanie tego problemu.
Czy przepisy na Thermomix można modyfikować?
Przepisy na Thermomix możesz w łatwy sposób modyfikować. Jeżeli przygotowujesz coś słodkiego cukier zastąp jego zdrowszym odpowiednikiem. Mięso czerwone wykorzystane do potrawy zastąp tym drobiowym.
Pamiętaj o tym aby do przygotowanych posiłków dodawać zdrowe dodatki. Jeżeli w potrawie nie ma warzyw dodaj je. Przygotowując rybę lub pierś z kurczaka pamiętaj aby podać go z dodatkiem skrobiowym np. w postaci kaszy gryczanej.
Zalety i wady urządzenia Thermomix
Największą zaletą urządzenia jest łatwość z jaką przygotowuje się potrawy. Urządzenie to jest świetne również dla osób, które cenią sobie minimalizm w kuchni. Za pomocą jednego urządzenia przygotujesz wiele różnych potraw i zaoszczędzisz miejsce w kuchni.
Wadą tego urządzenia jest przede wszystkim cena. Jego pojemność jest ograniczona dlatego chcąc przygotować większą ilość potrawy musimy wykonać ją dwukrotnie.
Jak przygotować fit obiad w thermomixie?
Wiesz już, że urządzenie Thermomix to świetny sposób na przygotowywanie zdrowych posiłków. Przedstawiam ci 3 propozycje na fit obiady, które możesz przygotować w Thermomixie.
Jeśli nie chcesz samodzielnie modyfikować lub tworzyć przepisów, komponować posiłków i układac dla siebie diety. Zobacz moją propozycję diety thermomix, którą możesz zamówić KLIK
Zupa z żółtej soczewicy z pełnoziarnistymi grzankami
Składniki
- 100 g żółtej soczewicy
- 500 g wywaru
- 1 marchewka
- Kawałek selera
- 1 pietruszka
- 1 puszka pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula czerwona
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 bułki grahamki
Sposób przygotowania
Do urządzenia włóż obraną marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek oraz seler. Następnie całość siekaj przez 10 s/obr. 5. Po posiekaniu dolej olej rzepakowy i całość smaż 5 min/temp.100/obr.1. Do podsmażonych warzyw dolej bulionu i gotuj 10 min/temp.100/obr.1
Do zupy dodaj opłukaną soczewicę, pomidory w puszce oraz przyprawy. Zupę gotuj kolejne 10 min/temp.100/obr.1
Po ugotowaniu całość zmiksuj przez 1min/obr.9
Bułki pokrój w kostkę, rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200° C przez ok. 10 minut
Makaron pełnoziarnisty w sosie pomidorowo-ziołowym z klopsikami
Składniki na klopsiki
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 czerstwa bułka graham
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania
Bułkę włóż do naczynia miksującego i rozdrabniaj ją 15 s/obr.7. Następnie dodaj mięso mielone i mieszaj 1 min/obr. 9. Z powstałej masy uformuj kulki i ułóż na górnej części przystawki Varoma.
Składniki na sos
- 250 g makaronu pełnoziarnistego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 500 g wywaru
- 2 ząbki czosnku
- 150 g pokrojonych w plastry pieczarek
- 1 żółta papryka pokrojona w paski
- 300 g cukinii pokrojonej w plastry
- 1 puszka pomidorów w puszce
- 2 łyżki oleju.
- ½ łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki oregano
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania
Do naczynia miksującego dodaj obraną marchewkę, cebulę oraz czosnek. Całość rozdrabniaj 3 s/obr. 5. Dodaj olej i podduś przez 2 min./Varoma/obr. Dodaj bulion, pomidory w puszce oraz przyprawy.
Pieczarki, żółtą paprykę oraz cukinie ułóż na dolnej części przystawki Varoma, zamknij naczynie miksujące oraz nałóż Varomę. Gotuj 20 min/Varoma/1 obr.
Po tym czasie zdejmij przystawkę Varoma i przez otwór dodaj makaron, a następnie nałóż ponownie Varomę i gotuj 12 min/Varoma/obr. 1
Dorsz na parze z warzywami
Składniki
- 4 filety z dorsza
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 cytryna
- ½ łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki rozmarynu
- ½ łyżeczki tymianku
- 100 g marchewki
- 100 g cukinii
- 50 g pietruszki
- 5 gałązek natki pietruszki
- 500 g wody
- 200 g kaszy jaglanej
Sposób przygotowania
Wyciśnij sok z ½ cytryny wymieszaj z 4 łyżkami oleju rzepakowego oraz z przyprawami. Tak przygotowaną mieszanką natrzyj umyte filety z dorsza i pozostaw na 30 minut.
Do naczynia miksującego włóż obrane i umyte warzywa. Dopraw je szczyptą soli i pieprzu. Rozdrabniaj 5 sek./obr. 4. Następnie przełóż do innego naczynia.
Do naczynia miksujące włóż koszyczek, a następnie umieść w nim filety z dorsza, razem z marynatą. Gdy marynata spłynie do naczynia miksującego wyciągnij koszyczek. Do marynaty dodaj natkę pietruszki oraz sok wyciśnięty z ½ cytryny. Całość wymieszaj 10 sek/obr.5. Gotowy sos przełóż do innego naczynia.
Każdy filet z osobna ułóż na kawałku papieru do pieczenia i ułóż rozdrobnione warzywa. Następnie każdą porcje zawiń w papier i ułóż w Varomie. 2 filety na niższym poziome i 2 na wyższym.
Do naczynia miksującego wlej wodę. Włóż koszyczek i dodaj do niego, kaszę jaglaną i 1 łyżkę oleju rzepakowego. Następnie nałóż pokrywę i przystawkę Varoma. Całość gotuj 25 min./Varoma/obr.1. Po ugotowaniu wszystko wyłóż na talerz i polej wcześniej przygotowanym sosem pietruszkowym.