Odchudzone pieczone pączki (1 sztuka tylko 60 kcal!)
Składniki:
mąka pszenna, typ 550 150g
mąka pszenna, typ 1850 (graham) 100g
Mleko spożywcze, 2% tłuszczu 100g
drożdże piekarskie, prasowane 25g
jaja kurze całe 60g ( 1szt.)
żółtko jaja kurzego 20g ( z 1szt.)
Cukier 10g
Sól 2g
masło 10g
skórka z cytryny 5 g
dżem truskawkowy, niskosłodzony 60g
Sposób przygotowania tradycyjnie:
Pączki pieczone z dżemem: Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe, ale nie gorące, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Składniki mieszamy dokładnie ze sobą. Rozczyn zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 15 min. Następnie jajko i żółto łączymy w misce z rozczynem i całość ubijamy przez chwilę mikserem. Do masy dodajemy mąkę, skórkę z cytryny i sól. Wyrabiamy ciasto ręcznie. Będzie się lepić do dłoni – nie podsypujemy go mąką. Po kilku minutach wyrabiania, dodajemy roztopione i lekko ostudzone masło i dalej wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i wchłonie tłuszcz. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 50 min. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 15mm. Większą szklanką wycinamy koła. Na każde koło kładziemy na czubku łyżeczki dżemu i sklejamy dokładnie brzegi. Pączki formujemy w kule i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów. Pączki nakrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15 minut.
Sposób przygotowania Thermomix:
Pączki pieczone z dżemem Thermomix: Do naczynia miksującego dodać cukier, drożdże, mleko, żółtko i masło, podgrzać 1min 30sek./37stopni/obr5. Dodać mąki, skórkę z cytryny, sól i wyrobić 2min/interwał. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 50 min. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 15mm. Większą szklanką wycinamy koła. Na każde koło kładziemy na czubku łyżeczki dżemu i sklejamy dokładnie brzegi. Pączki formujemy w kule i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów. Pączki nakrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15 minut.
Wartości odżywcze (ok.20sztuk):
Energia: 1130kcal
Białko: 40,3g
Tłuszcze: 24,3g
Węglowodany: 199,6g
Wartości odżywcze (1sztuka):
Energia: 60kcal
Białko: 2g
Tłuszcze: 1,2g
Węglowodany: 9,9g
Wersja do wydruku na lodówkę lub do segregatora z przepisami.
odchudzone pączki Karmena Łasicka Znany Dietetyk