Odchudzone przepisy na grill z urządzeniem Thermomix
Dania z grilla z reguły nie kojarzą się ze zdrowymi posiłkami. W okresie letnim ciężko nam jednak sobie ich odmówić. Jeśli masz urządzenie Thermomix wykorzystaj jego potencjał i z jego pomocą przyrządź grillowe przyjęcie które będzie jednocześnie smaczne i niskokaloryczne. Poniżej znajdziesz przepyszne i odchudzone przepisy na grill, które możesz przygotować z pomocą Thermomixu.
Odchudzone przepisy na grill – Dania mięsne
Dania mięsne to podstawowy element menu na grilla. Jeśli chcesz aby były one mało kaloryczne postaw na mięso drobiowe oraz ryby. Doprawione aromatycznymi przyprawami na pewno nie będą smakować gorzej niż tłusta karkówka.
Burgery z indyka
Składniki
- 500 g mięsa z indyka, mielonego
- 200 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 100 g czerwonej cebuli pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
Sposób przygotowania
- Do naczynia miksującego włóż cebulę, jabłka oraz czosnek a następnie, rozdrobnij 2 s/obr. 10. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego i rozdrobnij ponownie 2 s/obr. 10.
- Dodaj mięso z indyka, zioła prowansalskie, sól i pieprz, następnie wymieszaj 15 s/obr. 3. Masę przełóż do innego naczynia, a następnie podziel na 6 części i uformuj kotlety. Uformowane kotlety ułóż na talerzu, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na ok. 10 min.
- Tak przygotowane kotlety upiecz na grillu. Podawaj je razem z pełnoziarnistą bułką.
Kebabczety drobiowe
Składniki
- 600 g mięsa z kurczaka pokrojonego na 3 cm kawałki
- 100 g cebuli białej przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- ½ łyżeczka soli
- ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- ½ łyżeczki suszonej kolendry
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- Olej, do natłuszczenia
Sposób przygotowania
- Do naczynia miksującego włóż cebulę i czosnek. Rozdrabniaj 5 s/obr. 8. Następnie składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodaj 300 g mięsa z kurczaka, rozdrabniaj 12 s/obr. 6. Po rozdrobnieniu przełóż do innego naczynia i odstaw.
- Do naczynia miksującego włóż pozostałe 300 g mięsa, rozdrabniaj 12 s/obr. 6. Następnie mięso zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodaj rozdrobnione wcześniej mięso z cebulą i czosnkiem, jajko, paprykę słodką, paprykę ostrą, kolendrę, kmin rzymski i sól. Całość zmiksuj 10 s/obr. 7. Przełóż do innego naczynia.
- Natłuszczonymi dłońmi uformuj 10 wałeczków (dł. ok. 8 cm, szerokość ok. 2 cm), ułóż je na tacce do grillowania lub na talerzu, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godz. Przed opiekaniem na grillu lub smażeniem na patelni grillowej, wyjmij kebabczety z lodówki na kilka min, aby osiągnęły temp. pokojową. Posmaruj je olejem za pomocą pędzelka.
- Tak przygotowane kebabczety upiecz na grillu.
Burgery z łososia
Składniki
- 200 g łososia w puszce, w sosie własnym, odsączonego zalewy, bez skóry i ości
- 150 g serka wiejskiego, odsączonego
- 15 g natki pietruszki
- 30 g cebuli
- 10 g skórki otartej z cytryny
- 1 jajko
- 40 – 45 g płatków owsianych
- ½ łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sposób przygotowania
- Do naczynia miksującego włóż pietruszkę i cebulę, rozdrabniaj 3 s/obr. 5. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodaj łososia, serek wiejski, skórkę z cytryny, jajko, płatki owsiane, tymianek sól i pieprz. Całość wymieszaj 10 s/obr. 5. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Uformuj 6 kotletów, połóż ja na tacy, przykryj folią aluminiową i odstaw na 30 min do lodówki. Jeśli masa będzie zbyt wilgotna kotlety możesz panierować w mące.
- Tak przygotowane kotlety upiecz na grillu. Podawaj z pełnoziarnistą bułką, plastrami pomidora i liśćmi sałaty.
Szaszłyki drobiowe ze szpinakiem
Składniki
- 2 jajka
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 250 g mięsa z indyka, bez skóry i kości, bez białych błonek, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 100 g liści szpinaku baby, świeżych
- 15 g bułki tartej, plus 1-2 łyżki
- 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo
- Kilka plastrów cukinii
- Kilka kawałków papryki czerwonej
Sposób przygotowania
- Do naczynia miksującego dodaj indyka i szpinak, rozdrobnij 25 s/obr. 5. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodaj jajko, bułkę tartą, ¼ łyżeczki pieprzu i ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczkę oregano wymieszaj 20 s/obr. 4. Jeżeli masa jest za rzadka, dodaj 1-2 łyżki bułki tartej, i mieszaj kolejne 10 s/obr. 4. Całość przełóż do innego naczynia. Z przygotowanej masy formuj okrągłe kotlety (Ø 4-5 cm).
- Na szaszłyk nadziej kolejno cukinię, paprykę, okrągłego kotleta i cebulkę czerwoną. Czynność powtórz jeszcze raz.
- Tak przygotowane szaszłyki upiecz na grillu.
Odchudzone przepisy na grill – Sałatki
Podczas przygotowywania potraw na grilla nie zapomnij o sałatkach. Lekkie, zdrowe i smaczne sałatki stanowią świetne urozmaicenie mięsnych potraw.
Sałatka z sosem winegret
Składniki
- 100 g mieszanki sałat
- 50 g pomidorków koktajlowych
- 50 g ogórka zielonego
- 1 ząbek czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 ½ łyżeczki musztardy
- ¼ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Sposób przygotowania
- Do naczynia miksującego włóż czosnek, rozdrobnij 3 s/obr. 8. Następnie czosnek zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz, wymieszaj 12 s/obr. 3.
- Na pokrywie naczynia miksującego postaw miskę, odważ na niej liście sałaty, pomidorki koktajlowe i zielonego ogórka. Warzywa polej sosem bezpośrednio przed podaniem.
Surówka z selera naciowego z jabłkowym sosem
Składniki
- 200 g selera naciowego, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 50 g marchewki, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 200 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 15 g octu jabłkowego
- 40 g oliwy z oliwek
- 2 szczypty soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sprawdź też: Jak być na diecie i nie zwariować
Sposób przygotowania
- Do naczynia miksującego włóż seler, marchewki i jabłka. Następnie rozdrobnij 8 s/obr. 4. Przełóż do osobnej miski, odstaw.
- Do naczynia miksującego włóż czosnek, rozdrobnij 2 s/obr. 8.
- Dodaj ocet jabłkowy, oliwę, sól i pieprz, wymieszaj 15 s/obr.
- Powstałym sosem polej surówkę, dokładnie wymieszaj kopystką.
- Surówkę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Przygotowując zdrowe i niskokaloryczne potrawy na grilla należy postawić na mięso drobiowe oraz ryby, które mają mniejszą zawartość tłuszczu niż mięso czerwone. Przygotuj również lekkie warzywne sałatki, które urozmaicą twoje potrawy z grilla.
* Przepisy na urządzenie Thermomix są zbiorem inspiracji. Należy je samodzielnie dostosować do swojego zapotrzebowania.
Przepisy powstały na bazie:
- https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r409732
- https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r486159
- https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r10229
- https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r431052
- https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r57001
- https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r214205