Odchudzone przepisy na Thermomix – na jesień
Podczas sezonu jesiennego świetnie sprawdzą się ciepłe posiłki, pełne rozgrzewających przypraw. Zupy, gulasze czy owsianki w odchudzonej wersji to moje propozycje na syty i smaczny, jesienny posiłek.
Nie chcesz liczyć kalorii? Skorzystaj z diety thermomix KLIK
Śniadania
Śniadania na ciepło to świetny pomysł na rozpoczęcie jesiennego chłodnego dnia. Jeśli preferujesz śniadania na ciepło koniecznie dodaj do nich takie sezonowe owoce jak jabłka czy śliwka. Jeżeli z kolei wolisz śniadania na słono to shakshuka z rozgrzewającymi przyprawami na pewno przypadnie Ci do gustu.
Placuszki owsiane z jabłkiem
Składniki
- 300 g jabłek
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g płatków owsianych
- 1 jajko
- 250 g mleka 1,5%
- 14 g ksylitolu
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Jabłka pokroić w cząstki i usnąć gniazda nasienne. Umieścić w naczyniu miksującym 5 s./obr.5
2. Za pomocą kopystki zebrać pokrojone jabłko ze ścianek. Dodać pozostałe składniku i miksować 10s./obr.5 obroty wsteczne.
3. Rozgrzaną patelnie z nieprzywierającą powłoką posmarować cienko olejem przy pomocy silikonowego pędzelka. Przy pomocy łyżki nakładać masę na placuszki. Po 2 minutach odwrócić przy pomocy łopatki i smażyć kolejne dwie minuty. Powtarzać do momentu aż cała masa zostanie wykorzystana.
Rozgrzewająca shakshuka
Składniki
- 100 g czerwonej cebuli obranej i przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 10 g oliwy
- 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- 350 g krojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- ¾ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczka chili
- 150 g czerwonej fasoli
- 4 jajka
- 300 g wody
Sposób przygotowania
1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić 5 s./obr.5. Następnie składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać pomidory oraz wszystkie przyprawy. Nałożyć na pokrywę naczynia miksującego koszyczek i odparowywać 10 min/Varoma/obr.1. W tym czasie do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy wyłożony wcześniej odpowiednio dociętym papierem do pieczenia pozostawiając boczne otwory niezakryte.
3. Do naczynia miksującego dodać czerwoną fasolę, wymieszać kopystką. Przelać na wkład Varomy. Po środku za pomocą kopystki zrobić cztery zagłębienia, następnie wbić w nie jajka, odstawić.
4. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma z shakshuką, gotować na parze 10-13 min/Varoma/obr.1. Zdjąć przystawkę Varoma, shakshukę doprawić solą, podzielić na porcję i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Płatki orkiszowe ze śliwkami
Składniki
- 300 g śliwek, przekrojony na cztery części, bez pestek
- 80 g płatków orkiszowych
- 200 g mleka 1,5%
- 250 g wody
- 1 szczypta cynamonu
- orzechy włoskie do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Do naczynia miksujące włożyć śliwki, rozdrobnić 4 s/obr.5. Śliwki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać płatki orkiszowe, mleko, wodę i cynamon, podgrzewać 10 min/90°C/obroty wsteczne
3. Gotową potrawę podawać udekorowaną orzechami włoskimi bezpośrednio po przygotowaniu.
Zupy
Zupy pełne sezonowych warzyw takich jak dynia czy cukinia to idealny sposób na rozgrzewający lunch w jesienne dni. Świetnie sprawdzą się również zupy kremy takie jak np. krem z soczewicy.
Jesienna zupa warzywna
Składniki
- 500 g dyni, pokrojonej w 3 cm kawałki, obranej
- 100 g marchwi, pokrojonej w 3 cm kawałki, obranej
- 250 g cukinii, pokrojone w 3 cm kawałki
- 1 cebula, przekrojona na pół
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy
- 400 g krojonych pomidorów w puszce
- 600 g bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 80 g drobnego makaronu
Sposób przygotowania
1. Do naczynia miksującego wrzucić warzywa, cebulę, czosnek. Siekać 20 s/obr.4. Za pomocą kopystki zgarnąć posiekane warzywa.
2. Dodać oliwę. Gotować 10 min./100°C/obr.1
3. Dodać pomidory, bulionu warzywnego, wszystkie przyprawy oraz wodę. Gotować 10 min./100°C/obr.1
4. Dodać makaron, wymieszać przy pomocy kopystki. Gotować 10 min./100°C/obr.1
Rozgrzewająca zupa krem z soczewicy
Składniki
- 1 cebula, przekrojona na pół
- 2 ząbki czosnku
- 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 150 g batatów pokrojonych na kawałki
- 60 g czerwonej soczewicy, opłukanej
- 600 g wody
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżeczki majeranku
- 15 g oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
1. Do naczynia miksującego wrzucić cebulę, czosnek. Siekać 20 s/obr.4. Za pomocą kopystki zgarnąć posiekane warzywa.
2. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, bataty, soczewicę, wszystkie przyprawy dodać wodę, na pokrywkę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 25 min./100°C/łagodne obroty
3. Dodać oliwę, zmiksować 30 s/obr.10.
7. Zupę krem podawać na ciepło.
Diety thermomix – dieta indywidualna Thermomix i dieta gotowa Thermomix KLIK
Dania
Kremowe risotto i gulasz w wersji odchudzonej to pomysły na syte jesienne posiłki. Fanom dań makaronowych spodoba się z kolei jesienny makaron z kurczakiem oraz papryką.
Risotto z kurczakiem, awokado i dynią
Składniki
- 500 g dyni, pokrojonej w kostkę, obranej
- 1 cebula, przekrojona na pół
- 2 ząbki czosnku
- 50 g oliwy
- 320 g ryży arborio
- 300 g fileta z kurczaka, cienko pokrojonego w plastry
- 900 g bulionu warzywnego
- 1 awokado, pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka tymianku
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C
2. Dynie rozłóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Oprósz solą i pieprzem. Piecz ok. 20 minut aż będzie miękka
4. Umieść cebulę i czosnek w Thermomixie, posiekaj 6 s./obr.5
5. Dodaj oliwę, włącz opcję saute i gotuj 2 min./100 °C/obr. 1 wsteczne. Zdejmij MC.
6. Dodaj ryż i 100 g bulionu, włącz opcję saute i gotuj 2 min./100°C/obr. 1 wsteczne.
7. Dodaj kurczaka i pozostałą część bulionu i gotuj 18 min./ 100°C/obr. 1 wsteczne.
8. Risotto podawaj z upieczona dynią i pokrojonym awokado.
Jesienny makaron z kurczakiem i warzywami
Składniki
- 20 g oliwy
- 400 g piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie paski
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- ¾ łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 100 g bulionu warzywnego
- 600 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 300 g makaronu pełnoziarnistego
- 150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych pokrojonej w cienki paski
- 150 g żółtej papryki, pokrojonej w 1 cm półplastry
- 150 g jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
1. Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać piersi z kurczaka, dusić 5 min/120°C/łagodne obroty
2. Dodać bulion warzywny, słodką paprykę, kmin, majeranek, sól, pieprz, gotować 5 min./100°C/obroty wsteczne, łagodne
3. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy ułożyć paski papryki. Gotować na parze 17 min./Varoma/obr.1. Odstawić przystawkę Varoma, opróżnić naczynie miksujace.
4. Do naczynia miksującego włożyć ugotowaną paprykę, dodać jogurt, zmiksować 5 s/obr.7
5. Dodać sos z kurczakiem i wymieszać 5 s./obr. 3 wsteczne.
6. W osobnym naczyniu ugotować makaron według przepisu podanego na opakowaniu. Przełożyć do dużej miski, dodać sos i dokładnie wymieszać. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Gulasz drobiowy z burakiem i marchewką
Składniki
- 5 natki pietruszki
- 120 g czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 130 g marchewki, pokrojonej w plastry
- 250 g czerwonego buraka, pokrojonego na kawałki
- 180 g korzenia pietruszki, pokrojonej na kawałki
- 100 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
- 500 g bulionu warzywnego
- 500 g mięsa kurczaka, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe, suszone
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- ¾ łyżeczki kminu
- ½ łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sposób przygotowania
1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, marchewkę, buraka, korzeń pietruszki, seler naciowy, dodać olej, rozdrobnić 3 s./obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić 5 min./120°C/łagodne obroty
2. Dodać bulion, mięso z kurczaka, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, majeranek, kmin, słodką paprykę, ocet, sól, pieprz. Gotować 25 minut/obr.2 wsteczne. Gulasz podawać bezpośrednio po ugotowaniu udekorowany natką pietruszki.
Przepisy powstały na bazie
thermobliss.com/thermomix-apple-and-oat-pikelets-clone/
https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r656643
https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r459188
https://www.thermobexta.com.au/2016/07/09/thermobextas-whatever-chunky-vegetable-soup/
https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r325768
thermobliss.com/thermomix-chicken-avocado-pumpkin-risotto/
https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r44541
https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r538901