Odchudzone przepisy na Thermomix na wiosnę
Wiosna to czas gdy pojawiają się pierwsze sezonowe, świeże warzywa. Jest to sezon kiedy szczególnie dobrze smakują rzodkiewka, rabarbar, kalarepa, szparagi, cykoria, sałata rzymska czy botwinka. Poznaj kilka przepisów z ich wykorzystaniem. Sprawdź odchudzone przepisy na Thermomix na wiosnę jakie dla Ciebie przygotowałam.
Odchudzone przepisy na Thermomix – Śniadanie
Na wiosenne śniadanie idealnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju pasty na bazie twarogu i naturalnych serków. Jeśli w twoim menu pojawiają się zupy mleczne takie jak owsianka koniecznie wypróbuj tej z jabłkami i rabarbarem
Pasta z serka z rzodkiewką
Składniki
- 4 łyżki szczypiorku, świeżego (10 g), posiekanego
- 80 g rzodkiewki
- 200 g serka kremowego
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
Sposób przygotowania
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż szczypiorek, odłóż 1 łyżkę do dekoracji. Dodaj rzodkiewkę, rozdrobnij 3 s/obr. 5.
- Dodaj serek kremowy, sól i pieprz, wymieszaj 10 s/obr. 3. Udekoruj odłożoną rzeżuchą i podawać.
Owsianka z rabarbarem i jabłkiem
Składniki
- 100 g jabłka, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na ok. 2 cm kawałki
- 50 g rabarbaru pokrojonego na ok. 2 cm kawałki
- 80 g płatków owsianych
- 200 g mleka
- 250 g wody
- 1 szczypta cynamonu, mielonego
- migdały, w płatkach, do dekoracji
- 1-2 łyżeczki ksylitolu
Sposób przygotowania
- Do naczynia miksującego włóż jabłko i rabarbar, rozdrobnij 4 s/obr. 5. Jabłko zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodaj płatki owsiane, mleko, wodę, ksylitol i cynamon, gotuj 10 min/98°C/obr. 2. Przełóż do 2 misek, udekoruj migdałami
- Owsiankę z jabłkiem i rabarbarem podaj bezpośrednio po przygotowaniu jako śniadanie.
Wiosenne przepisy na Thermomix – Zupy
Zupy idealnie sprawdzą się jako lunch do pracy jeśli masz w niej mikrofalówce. Możesz je spożywać również w ramach lekkiej kolacji.
Zupa z kalarepy
Składniki
- 3 kalarepy (600 g), razem z liśćmi
- 15 g natki pietruszki, świeżej
- 200 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 100 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 1000 g wody
- 250 g ziemniaków, pokrojonych w 1 cm kostkę
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 2 – 3 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 30 g kaszy manny
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
Sposób przygotowania
- Kalarepy umyj, liście odetnij razem z łodygami i pokrój na kawałki, odstaw do miski. Kalarepę obierz, usuń zdrewniałe części i pokrój w ok. 1 cm kostkę, odstaw.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż natkę pietruszki, rozdrobnij 3 s/obr. 8. Przełóż do innego naczynia, odstaw.
- Do naczynia miksującego włóż liście kalarepy, marchewkę i korzeń pietruszki, rozdrobnij 6-7 s/obr. 4.5. Przełóż do innego naczynia i odstaw.
- Do naczynia miksującego włóż cebulę i czosnek, rozdrobnij 5 s/obr. Następnie składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Duś bez założonej miarki 4 min/120°C/obr. 1.
- Dodaj rozdrobnione warzywa, przemieszaj kopystką, duś 3 min/120°C/obr. 1.
- Dodaj pokrojoną kalarepę, wodę, ziemniaki, koncentrat bulionu mięsnego, liście laurowe i ziele angielskie, gotuj 25-30 min/95°C/obr. 1.
- Dodaj rozdrobnioną natkę pietruszki, kaszę mannę, mieloną kolendrę, pieprz i sól, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałóż koszyczek i gotuj 5 min/95°C/obr.
Zupa z wiosennych warzyw
Składniki
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 10 g koperku, świeżego, tylko liście
- 25 g oliwy
- 300 g szparagów zielonych, pokrojonych na 3 cm kawałki, bez twardych końcówek
- 150 g selera naciowego, pokrojonego na 1 cm kawałki
- 125 g pora, pokrojonego w 1 cm plastry
- 1 ząbek czosnku
- 900 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 250 g liści kapusty włoskiej, pokrojonych w paski grubości 5 mm
- 100 g marchwi, pokrojonej w 1 cm plastry
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sposób przygotowania
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż natkę pietruszki oraz koperek, rozdrobnij 3 s/obr. 8. Po rozdrobnieniu przełóż do innego naczynia, odstaw.
- Do naczynia miksującego włóż oliwę, szparagi, seler, por, marchewkę i czosnek, rozdrobnij 4 s/obr. 5, a następnie gotuj 3 min/100°C/obr. 1.
- Dodaj wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotuj 15 min/100°C/obr. 2.
- Dodaj kapustę, sól i pieprz, przemieszaj kopystką, gotuj 8-10 min/100°C/obr. 2.
- Zupę z wiosennych warzyw podaj posypaną rozdrobioną wcześniej natką pietruszki i koperkiem.
Zdrowe przepisy na Thermomix na wiosnę – Sałatki
Nowalijki świetnie sprawdzą się również w sałatkach. Pamiętaj aby w wersji odchudzonej zastosować jogurt naturalny zamiast śmietany lub majonezu. Znacząco obniżysz wtedy kaloryczność potrawy.
Sałatka z łososiem, szparagami i młodymi ziemniakami
Składniki
- ½ ząbka czosnku
- 3 gałązki koperku, świeżego, tylko liście,
- 1 łyżeczka skórki z cytryny, ekologicznej,
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 80 g jogurtu naturalnego
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 900 g wody
- 250 g ziemniaków, młodych, obranych, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 250 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry (ok. 2 filety)
- 150 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- 40 g liści cykorii
Sposób przygotowania
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż czosnek, koperek i skórkę z cytryny, rozdrobnij 10 s/obr. 7. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodaj sok z cytryny, jogurt naturalny, sól i pieprz, wymieszaj 10 s/obr. 4. Następnie dressing cytrynowy przełóż do innego naczynia, przykryj folią spożywczą, odstaw do lodówki do momentu podania. Opłukaj naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlej wodę, włóż koszyczek i odważ do niego ziemniaki. Na pokrywę naczynia miksującego nałóż dolną część przystawki Varoma, odważ na niej łososia, włóż wkład Varomy, odważ na niego szparagi i gotuj na parze 16-18 min/Varoma/obr. 2. Zdejmij przystawkę Varoma, odstaw.
- Wyjmij wkład Varomy, opłucz szparagi pod zimną bieżącą wodą, aby zatrzymać proces gotowania, odstawi. Ostrożnie wyjmij koszyczek przy pomocy kopystki, odstawi. Ziemniaki, szparagi i łososia odstaw na ok. 15 min do ostudzenia.
- Ziemniaki i szparagi przełóż na talerz do serwowania potraw. Na talerz dodaj ugotowanego na parze łososia podzielonego na kawałki, wymieszaj. Na pokrywę naczynia miksującego postaw talerz do serwowania potraw z ziemniakami, szparagami i łososiem, odważ na niego cykorię, delikatnie wymieszaj.
- Sałatkę z łososiem, szparagami i młodymi ziemniakami podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z dressingiem cytrynowym.
Wiosenna sałatka z kaszą pęczak i jajkami
Składniki na sałatkę
- 1000 g wody
- 120 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 4 jajka
- 100 g zielonego groszku, mrożonego
- 80 g rzodkiewek, pokrojonych w 2 mm plastry
- 100 g botwinki
- 100 g sałaty rzymskiej
- 1 pęczek szczypiorku, świeżego, posiekanego
Składniki winegret
- 1 ząbek czosnku
- 20 g natki pietruszki, świeżej
- 40 g oliwy z oliwek
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sposób przygotowania – sałatka
- Do naczynia miksującego wlej wodę, włóż koszyczek, odważ do niego kaszę. Na pokrywę naczynia miksującego nałóż dolną część przystawki Varoma, włóż do niej jajka.
- Włóż wkład Varomy, odważ na niego groszek, gotuj na parze 20 min/Varoma/obr. 4. Zdejmij przystawkę Varoma, odstaw. Ostrożnie wyjmij koszyczek przy pomocy kopystki, kaszę przełóż do miski, dodaj do niej ugotowany na parze groszek, odstaw do ostudzenia na ok. 20 min. W tym czasie ugotowane jajka schłodź pod zimną, bieżącą wodą, następnie obierz, pokrój w ćwiartki, odstaw.
- Opróżnij naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postaw miskę z kaszą i groszkiem, odważ do niej rzodkiewki, botwinkę i sałatę rzymską, następnie dodaj szczypiorek. Składniki wymieszaj delikatnie kopystką, odstaw.
Sposób przygotowania – winegret
- Do naczynia miksującego włóż czosnek i natkę pietruszki, rozdrobnij 3 s/obr. 8. Czosnek i natkę zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodaj oliwę, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz, wymieszaj 20 s/obr. 3.
Serwowanie
- Sałatkę z kaszą pęczak i rzodkiewkami podaj polaną winegretem, udekorowaną ćwiartkami jajek.
Z nowalijek możesz przygotować wiele smacznych i dietetycznych dań. Szczególnie dobrze sprawdzają się one w pastach kanapkowych, zupach oraz lekkich sałatkach.
Przepisy powstały na bazie
- https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r55289
- https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r459188
- https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r463149
- https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r288094
- https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r489142
- https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r491246