Odchudzone przepisy Thermomix na lato
Lato to pora roku podczas, której mamy dostęp do wielu świeżych warzyw i owoców. Czerwiec, lipiec i sierpień to sezon w którym warto sięgnąć m.in. po owoce jagodowe, ogórki, cukinię, rukolę, fasolkę szparagową czy bób. Dziś chcę podzielić się z Tobą 6 pysznymi i odchudzonymi przepisami na letnie dania, które możesz przygotować bardzo szybko.
Odchudzone przepisy Thermomix na lato – śniadania
W sezonie letnim świetnie sprawdzą się śniadania na słodko z owocami sezonowymi. Mogą to być znane i lubiane owsianki lub mniej typowo – gofry. Pamiętaj jednak aby takie gofry przygotować z pełnoziarnistych produktów. Zamiast bitej śmietany dobrze sprawdzi się jogurt naturalny, który dostarczy ci pełnowartościowego białka. Z kolei osoby lubiące śniadania na słono koniecznie powinny wypróbować fritatty z cukinią
Gofry owsiane
Składniki
- 220 g płatków owsianych, błyskawicznych
- 200 g wody gazowanej
- 300 g mleka
- 50 g ksylitolu
- 10 g oleju, plus dodatkowa ilość do posmarowania gofrownicy
Do podania
- Jogurt naturalny
- Letnie owoce: czereśnie, maliny, jagody, truskawki
Sposób przygotowania
- Do naczynia miksującego wsyp płatki owsiane, dodaj wodę gazowaną, mleko, ksylitol i olej, miksuj 30 s/obr. 10. Masę przełóż do miski, odstaw na 15-20 min, aby masa zgęstniała. W tym czasie rozgrzać gofrownicę.
- Posmaruj olejem powierzchnię grzejną gofrownicy za pomocą pędzelka i nakładaj po 3-4 łyżki ciasta na porcję. Piecz 3-7 min, do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone gofry podważ ostrożnie nożem, wyjmij i odstaw na kratkę do studzenia.
- Gofry owsiane podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z jogurtem naturalnym oraz dowolnymi ulubionymi owocami letnimi.
Frittata z cukinią na mące owsianej
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 200 g cukinii
- 30 g cebuli, przekrojonej na pół
- 4 jajka
- 70 g mąki owsianej
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 500 g wody
- 10 pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania
- Do dolnej części przystawki Varoma włoż wkład Varomy. Wkład Varomy wyłóż arkuszem papieru do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte, odstaw.
- Do naczynia miksującego włóż cukinię, dodaj sól, rozdrobnij 3 s/obr. 5. Cukinię przełóż do koszyczka, odstaw koszyczek do innego naczynia na 10-15 min. Cukinię w koszyczku odciśnij kopystką z nadmiaru wody.
- Włóż cebulę do naczynia miksującego, rozdrobnij 3 s/obr. 5. Cebulę zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodaj jajka, mąkę, pozostałą szczyptę soli i pieprz, zmiksuj 10 s/obr. 6.
- Dodaj odsączoną cukinię, wymieszaj 10 s/obr. 3. Masę przelej na wcześniej przygotowany wkład Varomy, ułóż na niej pomidorki koktajlowe. Opłucz naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlej wodę, na pokrywę naczynia miksującego nałóż przystawkę Varoma, gotuj na parze 22-25 min/Varoma/obr. 1. Zdejmij przystawkę Varoma, przy pomocy papieru do pieczenia ostrożnie przełożyć frittatę na talerz.
- Frittatę z cukinią podawaj pokrojoną na kawałki
Odchudzone przepisy na lato – Sałatki
Sałatki to świetny sposób na smaczny posiłek pełen warzyw. Podawaj je z pełnoziarnistym pieczywem lub kaszami.
Sałatka z pomidorami i bobem
Składniki
- 250 g bobu świeżego
- ½ pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 30 g oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżka musztardy
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1000 g wody
- 2 jajka
- 300 – 400 g pomidorów, naciętych
Do podania
- Pieczywo pełnoziarniste
Sposób przygotowania
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnij 3 s/obr. 8.
- Dodaj oliwę, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz, wymieszaj 30 s/obr. 4. Sos przelej do miski.
- Do naczynia miksującego wlej 500 g wody, gotuj 8 min/100°C/obr. 2.
- Do naczynia miksującego włóż koszyczek, umieść w nim bób, gotuj na parze 10 min/Varoma/obr. 1.
- Ostrożnie wyjmij koszyczek przy pomocy kopystki, odstaw do przestudzenia, następnie obierz bób z łupin. Obrany bób przełóż do miski z winegretem. Umyj i osusz naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlej pozostałą wodę. Włóż koszyczek, umieść w nim jajka, gotuj na parze 10 min/Varoma/obr. 1.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałóż dolną część przystawki Varoma, odważ do niej pomidory, gotuj na parze 5 min/Varoma/obr. 1. Zdejmij przystawkę Varoma, odstaw.
- Ostrożnie wyjmij koszyczek przy pomocy kopystki, jajka i pomidory przepłucz pod zimną, bieżącą wodą, obierz, pokrój na kawałki, ułóż na półmisku z sałatką.
- Sałatkę z pomidorami i bobem podawaj bezpośrednio po przygotowaniu razem z pieczywem pełnoziarnistym.
Pęczak z fasolką szparagową, rukolą i pomidorkami koktajlowymi
Składniki
- 800 g wody
- 300 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej,
- 160 g pęczaku
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 20 g oliwy
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta soli
- 50 g rukoli
- 80 – 100 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
Sposób przygotowania
- Do naczynia miksującego wlej 300 g wody, na pokrywę naczynia miksującego nałóż dolną część przystawki Varoma, odważ do niej fasolkę, gotuj na parze 15 min/Varoma/obr. 1. Zdejmij przystawkę Varoma, ugotowaną fasolkę przełóż do miski, odstawi. Opróżnij naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postaw koszyczek, odważ do niego pęczak, opłucz pod bieżącą wodą, odstaw.
- Do naczynia miksującego włóż cebulę, czosnek, natkę pietruszki dodaj oliwę rozdrobnij 5 s/obr. 5. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, duś 3 min/120°C/obr. 1.
- Dodaj opłukany pęczak, pozostałe 500 g wody, koncentrat bulionu warzywnego, oregano, pieprz i sól, gotuj 20 min/95°C/obr. 1. Pozostaw w naczyniu miksującym na ok. 5 min. Ugotowany pęczak odsącz z nadmiaru płynu za pomocą koszyczka, przełóż do miski z ugotowaną na parze fasolką, odstaw do ostudzenia na ok. 15 min.
- Na pokrywie naczynia miksującego postaw miskę z pęczakiem i fasolką, odważ do niej rukolę i pomidorki koktajlowe, odstaw. Zawartość miski skrop 1 łyżką oliwy cytrynowej, wymieszaj kopystką.
Dietetyczne przepisy na lato – Nadziewane warzywa
Lato to sezon na cukinię, bakłażany i paprykę. Warzywa te idealnie nadają się do nadziewania kaszami i ryżem. Potrawa tego typu to świetny pomysł na smaczne danie, nie tylko dla osób odchudzających się. Moją propozycją są bakłażany nadziewane kaszą gryczaną oraz pulpetami z chudego mięsa z indyka.
Bakłażany nadziewane kaszą gryczaną i pulpetami z indyka
Składniki
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 20 g natki pietruszki, świeżej
- 300 g mięsa z indyka, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 50 g suszonych pomidorów
- ¾ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- 1 łyżeczki soli
- 200 g kaszy jaglanej
- 550 g wody
- 2 bakłażany, duże (ok. 450 g każdy)
- 100 g cebuli czerwonej, przekrojonej na pół
- 350 g żółtej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 15 g oliwy z oliwek
- 5 g octu jabłkowego
- ¾ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej,
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sposób przygotowania
- Do naczynia miksującego włóż czosnek i natkę pietruszki rozdrobnij 3 s/obr. 8. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodaj mięso z indyka suszone pomidory, zioła prowansalskie i ½ łyżeczki soli, rozdrobnij 15 s/obr. 6. Masę mięsną przełóż do innego naczynia, odstaw. Umyj naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wsyp kaszę, dodaj wodę i ½ łyżeczki soli, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałóż koszyczek i gotuj 15 min/95°C/obr. 2. W tym czasie bakłażany przekrój wzdłuż, wydrąż łyżką, zostawiając ścianki o grubości 1 cm, miąższ pokrój na kawałki, zachowaj. Ugotowaną kaszę przełóż do wydrążonych bakłażanów w taki sposób, aby wypełnić je do ¾ wysokości, odstaw. Umyj naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włóż zachowany miąższ z bakłażana, cebulę i paprykę, dodaj oliwę, ocet, paprykę wędzoną, pieprz i pozostałe ½ łyżeczki soli, rozdrobnij 5 s/obr. 5. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, duś 10 min/120°C/obr. 1. W tym czasie blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej bakłażany z kaszą i rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Następnie zwilżonymi wodą dłońmi uformuj z masy mięsnej pulpety (Ø 3 cm) i równomiernie ułóż je na kaszy w bakłażanach. Zawartością naczynia miksującego polej nafaszerowane bakłażany.
- Piecz ok. 30 min (180°C).
- Bakłażany nadziewane kaszą jaglaną i pulpetami z indyka podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Szybki odchudzony przepis na lato – Chłodnik
Chłodniki to idealne danie na upalne letnie dni. Oprócz najbardziej znanego chłodnika litewskiego z botwinką warto wypróbować orzeźwiającego chłodnika ogórkowego z miętą.
Chłodnik ogórkowy z miętą
Składniki
- 60 g cebuli, przekrojonej na pół
- 500 g ogórków, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 500 g bulionu warzywnego, płynnego, schłodzonego
- 20 g oliwy z oliwek
- 6 gałązek koperku świeżego, tylko liście
- 8 – 10 liści mięty, świeżej
- 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 200 g jogurtu naturalnego, gęstego, schłodzonego
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Do naczynia miksującego włóż cebulę, rozdrobnij 3 s/obr. 5. Cebulę zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodaj ogórki, bulion, oliwę, koperek, mięte i sok z cytryny, zmiksuj 30 s/obr. 10.
- Dodaj jogurt, pieprz i sól, wymieszaj 10 s/obr. 4.
- Chłodnik wlej do miseczek, udekoruj ogórkiem i gałązkami koperku. Podawaj mocno schłodzony.
Sałatki, chłodniki, faszerowane warzywa i słodkie śniadania to świetne posiłki na letnie dni. Wybierz ten który najbardziej odpowiada twoim preferencją i koniecznie wypróbuj.
Przepisy powstały na bazie:
- https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r341835
- https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r413942
- https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r581483
- https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r238885
- https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r402588
- https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r405754
- https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r56999