Pasta z pieczonej marchewki z sezamem i cynamonem
Składniki
Składniki:
marchew 100g
sezam 10g
olej rzepakowy/ oliwa 5ml
cynamon szczypta
Sposób przygotowania
Marchew w skórce upiec w piekarniku do miękkości lub wykorzystać gotowaną z obiadu. Po upieczeniu obrać, pokroić w kostkę, zmiksować z przyprawami i sezamem. Sezam możesz zamienić na nasiona słonecznika lub pestki dyni.
Sposób przygotowania Thermomix
Sezam zmiksować 5-10s/obr 5-7. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić 4 s/obr. 5. Marchewkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać 100 g wody, koncentrat bulionu warzywnego, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, podgrzewać 15-20 min/90°C/obroty wsteczne/obr. 1. Ugotowaną marchewkę wymieszać z przyprawami i sezamem.
*Sezam możesz zamienić na nasiona słonecznika lub pestki dyni.
Wartość odżywcza
Energia 134 kalorie
Białko 3,1g
Tłuszcze 10,1g
Węglowodany 10,2g