Pełnoziarniste gofry marchewkowe
Składniki:
Składniki na sos:
jogurt grecki naturalny 30g
miód pszczeli 5g
cynamon (szczypta)
Składniki na suchego gofra:
marchew 80g
jaja kurze całe 50g
mleko spożywcze 2 % tłuszczu 80ml
olej rzepakowy 5ml
mąka pszenna 40g
mąka pszenna pełnoziarnista 40g
proszek do pieczenia 5g
sól (szczypta)
Sposób przygotowania:
Sos: Do miseczki włożyć jogurt, dodać miód i cynamon, wymieszać. Odstawić do lodówki, w tym czasie przygotować gofry.
Pełnoziarniste gofry marchewkowe: Do misy blendera lub miksera włożyć umytą i obraną marchewkę, rozdrobnić. Dodać jajka, mleko, olej, mąki, proszek do pieczenia, cynamon, ekstrakt waniliowy (opcjonalnie), miód i sól, wymieszać. Przełożyć do miski. Rozgrzać gofrownicę, za pomocą pędzelka posmarować olejem powierzchnię grzejną i nakładać. Piec ok. 3 min, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone gofry podważyć ostrożnie nożem, wyjąć i odstawić na kratkę do studzenia.
Sposób przygotowania Thermomix:
Sos : Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć jogurt, dodać miód i cynamon, wymieszać 25 s/obr. 4. Zdjąć motylek. Serek przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 20 min, w tym czasie przygotować gofry. Umyć naczynie miksujące.
Pełnoziarniste gofry marchewkowe: Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić 15 s/obr. 5. Dodać jajka, mleko, olej, mąki, proszek do pieczenia, cynamon, ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) , miód i sól, wymieszać 15 s/obr. 5. Przełożyć do miski. Rozgrzać gofrownicę, za pomocą pędzelka posmarować olejem powierzchnię grzejną i nakładać. Piec ok. 3 min, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone gofry podważyć ostrożnie nożem, wyjąć i odstawić na kratkę do studzenia.
Wartość odżywcza:
Energia: 452kalorii
Białko: 20,7g
Tłuszcz: 13,1g
Węglowodany: 68,8g