Pełnoziarniste pieczywo gruzińskie ze szczypiorkiem
Ahhh pieczywo… kto go nie lubi. Moim zdaniem najlepsze jest jeszcze lekko ciepłe i chrupiące. A czy próbowałaś kiedyś pełnoziarnistego pieczywa gruzińskiego? Niebo w gębie, gwarantuję.
Dziś mam dla Ciebie właśnie ten przepis – Pełnoziarniste pieczywo gruzińskie ze szczypiorkiem. Koniecznie wypróbuj lub zapisz na później!
Składniki
- jogurt naturalny – 200 g
- proszek do pieczenia – 5 g
- sól – 2 g
- mąka pszenna typ 550 – 200 g
- mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 – 100 g
- mozzarella biała – 120 g
Pełnoziarniste pieczywo gruzińskie — tradycyjny sposób przygotowania
W misce połączyć jogurt, proszek, sól, mąkę, zagnieść. Podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na okrągły placek, włożyć do środka ser. Brzegi skleić do środka i uformować kulę. Powstałą kulę rozwałkować na okrągły placek i upiec. Podawać posypane zieleniną.
Pełnoziarniste pieczywo gruzińskie — sposób przygotowania w Thermomix
Do naczynia miksującego dodać jogurt, proszek, sól, mąkę, ustawić 30s/interwał. W razie potrzeby czynność powtórzyć. Podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na okrągły placek, włożyć do środka ser. Brzegi skleić do środka i uformować kulę. Powstałą kulę rozwałkować na okrągły placek i upiec. Podawać posypane zieleniną.
Wartość odżywcza 4 placki
Energia 1441,3 kalorii
Białko 64,3g
Tłuszcze 43,2g
Węglowodany 208,7g
Wartość odżywcza 1 placek
Energia 360,3 kalorii
Białko 16,07g
Tłuszcze 10,8g
Węglowodany 52,17g
Pewnie nie raz słyszałaś, że dbając o dietę, w ogóle nie powinnaś jeść pieczywa. TO MIT! Serdecznie zapraszam Cię do wpisu, w którym wyjaśniam, dlaczego ani pełnoziarniste pieczywo gruzińskie, ani żadne inne nie musi być wykluczane w zdrowej diecie. KLIKNIJ TUTAJ.
Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z tego przepisu, a swoimi przygotowaniami podzielisz się na Instagramie, oznaczając moją osobę. Wiem wtedy, że przepisy się sprawdzają i mam motywację, że wymyślać kolejne pyszne potrawy.
TUTAJ znajdziesz link do mojego profilu na Instagramie. Tam też się dzieje! Zapraszam 🙂
Karmena