Placki z kurczaka z salsą ogórkową
Wejdźmy w Nowy Rok nie tylko z optymistycznymi planami, ale również ze świeżymi pomysłami na zdrowe przepisy. Co powiecie na placki z kurczaka z salsą ogórkową? Ekspresowe w przygotowaniu i naprawdę sycące. Można je podawać na ciepło (świetny zamiennik tradycyjnych kotletów) i na zimno.
Składniki
- mięso z piersi kurczaka 100g
- papryka czerwona 100g
- pieczarka 100g
- cebula 20g
- jaja kurze całe 100g
- mąka pszenna typ 550 40g
- mąka pszenna typ 1850 20g
- olej rzepakowy 10ml
- mozzarella 100g
- Ogórki kiszone 200g
- musztarda 5g
Placki z kurczaka z salsą ogórkową – tradycyjny sposób przygotowania
Mięso pokroić w drobną kosteczkę, paprykę, cebulę i pieczarki również. Dodać starty ser i wszystko razem wymieszać. Rozkłócić jajka z mąką w osobnej misce i dodać do pokrojonych składników. Doprawić solą i pieprzem, a później gotową masę nakładać łyżką na patelnię formując placuszki. Piec z obu stron na wolnym ogniu z obu stron do zarumienienia. Ogórki pokroić w kostkę i połączyć z musztardą.
Wartość odżywcza
- Energia 776 kalorii
- Białko 64,7 g
- Tłuszcze 35,1 g
- Węglowodany 55,9 g
Jestem przekonana, że plackami z kurczaka z salsą ogórkową będę zajadać się nie tylko dorośli, ale również dzieci. Wiem to z własnego doświadczenia, ale i od Was. 😉
Jeśli znudziły Ci się tradycyjne kotlety na talerzu, wypróbuj również SIEKANE KOTLETY Z WARZYWAMI.
A jeśli masz chętkę na coś słodkiego, po czym nie będziesz mieć wyrzutów sumienia, koniecznie upiecz CIASTECZKA OWSIANE Z ORZECHAMI.