Pomysły na posiłki zero waste – 5 przepisów
Na całym świecie, każdego dnia marnowane są ogromne ilości żywności. Wielu takich sytuacji można byłoby uniknąć wykorzystując resztki pożywienia do potraw. Sprawdź co możesz wyczarować z żywności, która mogłaby trafić do kosza na śmieci. Pokażę Ci 5 przepisów na posiłki zero waste.
Wszechstronne zastosowanie warzyw z rosołu
Warzywa (a także mięso!), które pozostały po gotowaniu rosołu można przekształcić w wiele pysznych potraw. Najprostszym sposobem jest zmiksowanie ich na gładką pastę z dodatkiem ulubionych przypraw. Powstanie wtedy pyszna pasta do pieczywa. Gdy dodasz do niej jajko oraz odrobinę mąki ziemniaczanej otrzymasz warzywne kotleciki. Dobrym pomysłem na wykorzystanie jarzyn z rosołu jest również przygotowanie warzywnego pasztetu.
1. Pasztet z warzyw z rosołu
Składniki
Warzywa z rosołu, ugotowane 350 g
Słonecznik, nasiona łuskane 70 g
Mąka pełnoziarnista 100 g
Jajko 1 sztuka
Olej rzepakowy 20 g
Słodka papryka, mielona 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie 1 łyżeczka
Sól 1/3 łyżeczki
Pieprz 1/3 łyżeczki
Czosnek, posiekany 2 ząbki
Sposób przygotowania:
Warzywa z rosołu rozdrobnić razem ze słonecznikiem w malakserze. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 1 godzinę.
Pestki z dyni jako dodatek
Jeśli często przygotowujesz potrawy z dyni to warto wykorzystać ją w całości. Nie wyrzucaj pestek. Po ich upieczeniu możesz wykorzystać je jako smaczny dodatek do wielu potraw takich jak sałatki, jogurt naturalny, owsianki, zupy krem czy zdrowe desery.
2. Prażone pestki z dyni na ostro
Składniki
Pestki z dyni, świeże 130 g
Olej rzepakowy 20 g
Czosnek granulowany 1/3 łyżeczki
Słodka papryka, mielona 1/3 łyżeczki
Pieprz czarny, mielony 1/3 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Pestki po wydrążeniu dyni dokładnie umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej równomiernie pestki z dyni. Całość polać olejem i posypać przyprawami. Dokładnie wymieszać.
Pestki piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 15 minut mieszając je co 3 minuty.
Nie wyrzucaj obierek
Jeśli jesz obrane jabłka oraz gruszki to nie wyrzucaj obierek. Możesz wykorzystać je do przyrządzenia pysznego kompotu. W zimę w wersji na ciepło będzie stanowił rozgrzewający napar. W lato możesz go schłodzić i podać z kostkami lody jako orzeźwiający napój.
3. Kompot z obierek jabłka
Składniki
Obierki oraz gniazda nasienne z 5 jabłek
Woda 1 litr
Cynamon, 1 laska
Miód 4 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Do garnka włożyć obierki, gniazda nasienne oraz laskę cynamonu. Następnie wlać wodę. Całość gotować na dużym ogniu. Gdy się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować około godziny. Po tym czasie całość przecedzić przez sitko.
Aquafaba czyli woda po ciecierzycy
Zalewa w której znajduje się ciecierzyca w słoikach oraz woda po gotowaniu suchej ciecierzycy tworzą roztwór podobny strukturą chemiczną do białek jaja. Dzięki temu można ją ubić i przygotować wiele pysznych potraw. Może służyć jako zamiennik jaja. 3 łyżki aquafaby zastępują 1 jajko.
Aquafaba świetnie nadaje się do deserów. Można z niej przygotować wegańskie musy oraz bezy. Ciekawą propozycją jest również majonez z jej dodatkiem.
4. Wegański majonez
Składniki
Aquafaba 60 g
Musztarda 3 g
Ocet jabłkowy 10 g
Syrop klonowy 10 g
Sól ¼ łyżeczki
Olej słonecznikowy 240 g
Sposób przygotowania:
Aquafabę, musztardę, ocet jabłkowy, syrop klonowy oraz sól umieścić w wysokim naczyniu. Całość dokładnie zmiksować blenderem ręcznym. Następnie powoli dolewać olej, ustawiając blender na najwyższe obroty.
Całość schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny.
Przeczytaj też: Jak wrócić do zdrowego odżywiania lub diety po dłuższej przerwie?
Liście z pora – niedoceniony dodatek
Do potraw wykorzystujemy zazwyczaj dolną część pora. Górną czyli liście wyrzucamy, a to błąd. Można je wykorzystać jako dodatek do wielu potraw. Wystarczy, że wcześniej je odpowiednio przygotujesz. Następnie zamroź i gotowe.
5. Przyprawa z liści pora
Składniki
Liście z pora 120 g
Oliwa 20 g
Czosnek, posiekany 2 ząbki
Sposób przygotowania:
Liście z pora dokładnie umyć. Następnie osuszyć je i drobno posiekać.
Rozgrzać oliwę na patelni dodaj posiekane liście z pora i czosnek. Smażyć aż liście zmiękną. Po wystudzeniu możesz je zamrozić w pudełku lub we woreczku strunowym.
Na podstawie
andthenidothedishes.blogspot.com/2012/01/veggie-pate-recipe.html
www.jessicagavin.com/how-to-roast-pumpkin-seeds/
food52.com/recipes/38604-apple-peel-tea
minimalistbaker.com/easy-vegan-mayo-with-aquafaba/
foodprint.org/blog/chickpea-recipes-aquafaba-recipes/
alittlebityummy.com/how-to-use-leek-leaves-to-replace-onion-on-low-fodmap-diet/