Posiłki dla dzieci z ukrytymi warzywami
Muffinki z dyni
Składniki:
250 g mąki orkiszowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki karobu
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli morskiej
1 jajko (lub 2 łyżki siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody)
1 banan
3 łyżki oleju rzepakowego lub masła
200 g puree z dyni
3/4 szklanki daktyli (namoczonych we wrzątku przez 20 minut)
1 jabłko starte na tarce o dużych oczkach
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Banany zmiksuj z dyniowym puree i daktylami. Dodaj do nich starte jabłko, spęczniałe siemię lniane lub jajko, wymieszaj całość. Następnie połącz mokrą masę z suchą za pomocą miksera. Ciasto nakładaj do 3/4 wysokości foremek do muffinów. Piecz babeczki w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, do suchej wykałaczki.
Szpinakowy koktajl shreka
Składniki
2 duże garście szpinaku
średniej wielkości jabłko
Pół banana
Łyżka siemienia lnianego
150 ml wody
Sposób przygotowania:
Szpinak umyć i usunąć końcówki, owoce obrać i pokroić. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać siemie lniane, owoce i szpinak. Całość zmiksować na gładko bez grudek, można dodatkowo przelać na sitku.
Buraczane kluski leniwe
Składniki:
1 kostka twarogu 200g
1 jajko
1/2 szklanki mąki pszennej (ok 100 g)
1/2 upieczonego buraka (lub 1 mały burak)
1 łyżka masła do podania
Sposób przygotowania:
Buraka obrać, pokroić w kostkę, zawinąć w papier do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do miękkości (ok 40 minut). Buraka najlepiej upiec przy okazji przygotowania innych potraw. Można go przechowywać w lodowce przez 3-4 dni. Można kupić też ugotowanego buraka. Buraka włożyć do malaksera. Wbić jajko i całość rozdrabnić aż powstanie jednolity lekko spieniony mus. Do miski włożyć twaróg i rozgnieść go widelcem. Dodać buraka z jajkiem i wymieszać składniki aż twaróg zabarwi się na różowo. Następnie partiami dosypać mąkę cały czas mieszając ciasto. W dużym garnku nastawić wodę do gotowania. Stolnicę obficie posypać mąką. Wyłożyć na nią porcję ciasta i delikatnie uformować długi wałek, lekko spłaścić. Nożem pokroić ciasto na kawałki. Do gotującej się wody wrzucić kluski. Gotować ok 2-3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Gotować partiami – maksymalnie 10 sztuk na raz. Gotowe kluski przekłożyć na sitko i opłukać pod bieżącą wodą. Podawać ciepłe.