Przepis na tortillę pełnoziarnistą – placek
Tortilla pełnoziarnista – Składniki:
- Mąka pszenna pełnoziarnista 270 g
- Oliwa 25 g
- Sól 3 g
- Ciepłej wody 160 g
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać mąkę, sól oraz oliwę. Następnie cały czas mieszając ciasto, dolewać ciepłej wody. Jeśli to konieczne dolać więcej niż w przepisie. Wyrabiać ciasto ok. 2 minut, a następnie odstawić pod przykryciem na 20 minut.
Ciasto podzielić na 8 kulek i każdą cienko rozwałkować. Rozgrzać patelnie z nieprzywierającą powłoką i ułożyć na niej placek. Smażyć po 1 minucie z obu stron.
Sprawdź też: Kulki mocy (kulki wysokoenergetyczne)
Wartość odżywcza tortilli – całość 8 sztuk:
- Energia 1136 kcal
- Białko 38,1 g
- Tłuszcze 31,1 g
- Węglowodany 176,7 g
Wartość odżywcza – 1 sztuka:
- Energia 142 kcal
- Białko 4,8 g
- Tłuszcze 3,9 g
- Węglowodany 22,09
Źródło
www.theleangreenbean.com/homemade-whole-wheat-tortillas/