Puree z selera i pietruszki
Składniki:
woda 500ml
pietruszka korzęń 100g
seler korzeń 100g
mleko spożywcze 2% tłuszczu 100ml
masło 5g
gałka muszkatołowa, sól, pieprz, tymianek szczypta
Sposób przygotowania:
Ugotować seler i pietruszkę na miękko ok. 25 minut. Z garnka odlać wodę, dodać mleko, masło, przyprawy i zblendować.
Sposób przygotowania Thermomix:
Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego seler i pietruszkę, gotować na parze 25 min/ Varoma/ obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Opróżnić naczynie miksujące. Do naczynia miksującego włożyć ugotowane na parze warzywa, dodać mleko, masło, gałkę muszkatołową, sól i tymianek, gotować 5 min/100°C/ obr. 3, następnie zmiksować 1 min/ obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.
Wartość odżywcza:
Energia: 154 kalorii
Białko: 7,1g
Tłuszcze: 6,3g
Węglowodany: 22,4g