Qurrito ze szpinakiem i serem (ok. 400 kalorii)
Składniki
tortilla pełnoziarnista, placek 60g
mozzarella 60g
szpinak 30g ( garść)
masło 10g
czosnek 5g (ząbek)
Sposób przygotowania
Farsz: rozdrobniony ser przełożyć do miski. Przecisnąć przez praskę czosnek. Na patelnię dodać czosnek, szpinak i masło, dusić. Dodać zmiksowany ser. Na połowę placka nałożyć farsz, przykryć drugą połówką placka i zapiec w grillu elektrycznym lub na patelni pod przykryciem.
*Szpinak można zamienić na inną zieleninę, np. rukolę i pominąć duszenie, a masło wykorzystać do innego posiłku.
Sposób przygotowania Thermomix
Farsz: Do naczynia miksującego dodać ser, rozdrobnić 5s. / obr.5.Przełożyć do miski. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, zmiksować 2-4s./ obr.8. Zgarnąć na dno naczynia, dodać szpinak i masło, dusić 2-3min/120°C/ obr.1. Dodać zmiksowany ser. Na placek nałożyć farsz. Całość przykryć plackiem tortilla i zapiec w grillu elektrycznym lub na patelni pod przykryciem.
*Szpinak można zamienić na inną zieleninę, np. rukolę i pominąć duszenie, a masło wykorzystać do innego posiłku.
Wartość odżywcza
Energia 387 kalorii
Białko 20,9g
Tłuszcze 20g
Węglowodany 29g