Poznaj skład. Sery (ser żółty, mozzarella)
Sery to składnik diety wielu ludzi. Stanowią popularny dodatek do kanapek oraz są stosowane jako składnik dań makaronowych oraz zapiekanek. Wybór serów na półkach sklepowych jest ogromny. Ser o idealnym składzie zawiera tylko mleko, sól oraz bakterie kwasu mlekowego. Producenci często dodają jednak w procesie produkcji chlorek wapnia oraz barwniki takie karoteny czy annato. Chlorek wapnia oraz podpuszczka mają na celu przedłużenie trwałości produktu i nie są uważane za szkodliwe. Barwniki z kolei dodaje się dlatego, że większość konsumentów sięga po sery, które są żółte. Składnikiem, który powinniśmy unikać jest azotan potasu. Na szczęście coraz mniej producentów stosuje go przy produkcji serów.
Produkty polecane: Sierpc ser pikserki (dostępne w Tesco, Carrefourze), Milbona Bio-ser Wiesentaler (dostępne w Lidlu), Sobbeke ser żółty dla dzieci BIO (dostępne online w frisco.pl), Hochland ser Gouda (dostępne w Tesco, Carrefourze), Mlekpol ser Gouda (dostępne w Tesco, Carrefourze), Serenada ser Gouda (dostępne w Tesco, Leclerc), Sierpc ser Gouda (dostępne w Tesco, Carrefourze), Tesco ser Gouda (dostępne w Tesco), Światowid ser Gouda (dostępne w Biedronce), Łowicz ser Gouda (dostępne w Leclerc).
Produkty niepolecane: Hollander ser holenderski Gouda, Old Amsterdam ser Goud, Mlekpol ser Liliput, Mlekpol ser Złoty Mazur.
Mozzarella to produkt, który zaczyna pojawiać się na polskich stołach coraz częściej. Idealny skład takiego sera to: mleko krowie lub bawole, sól, kultury bakterii mlekowych. W polskich sklepach mozzarelle z mlekiem bawolim można dostać Tesco w serii produktów finest. Dobry skład ma również mozzarella marki Sery z Goliszewa dostępna w Tesco, Carrefourze a także w Leclerc. Warto także zwrócić uwagę na ser firmy Francia. Niestety dostępny jest on głównie w sklepach online. Jednak jeżeli nie macie dostępu do tych trzech serów nic nie szkodzi. Zdecydowana większość serów mozzarella dostępnych na rynku ma dobry skład. Zawierają one dodatkowo kwas cytrynowy, który jest nieszkodliwy i występuje naturalnie w przyrodzie. Jest stosowany jako regulator kwasowości i przeciwutleniacz.
Produkty polecane: Tesco finest Mozzarella di Bufala Campana Dop (dostępne w Tesco), Sera z Goliszewa Mozzarella (dostępne w Tesco, Carrefourze, Leclerc), Francia Mozzarella (sklepy online frisco.pl, ekolandia24.pl), Galbani Mozzarella (dostępne w tesco), Zott Zottarella (dostępne w Carrefourze), Lovilio Mozzarella (dostępne w Tesco), Auchan Mozzarella (dostępne w Auchan), Bakoma mozzarella (dostępne w Leclerc), Les Croises Mozzarella (dostępne w Leclerc)
Podane produkty zalecane i niepolecane są przykładowe. Podane produkty mogą być również dostępne w innych sklepach. Oferta sklepów często się zmienia, więc produkt może zostać wycofany w każdej chwili z asortymentu. W zależności od miasta dostępność danego produktu w sklepach może być różna.
* Na moment powstawania artykułu wszystkie dane są aktualne. Zdarza się jednak, że produkty żywnościowe zmieniają swój skład. Zalecam każdorazowe sprawdzenie wiadomości na etykiecie produktu przed jego zakupem/ spożyciem.
Poznaj skład
serków twarogowych i serków homogenizowanych