Szybkie, zdrowe fit ciasto fasolowe
Składniki:
olej rzepakowy uniwersalny 100g
jajko kurze całe 1 sztuka 50g
erytrytol 100g
cukier trzcinowy 40g
fasola czerwona 440g
kakao naturalne 70g
proszek do pieczenia 5g
soda oczyszczona 3g
śliwki suszone 60g
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do pieczenia (20 x 20 cm) natłuścić olejem, odstawić. Do naczynia miksującego wsypać słodziki cukier, zmielić. Zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać namoczone jajko, olej, fasolę, kakao, (opcjonalnie ekstrakt z wanilii), proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, zmiksować. Dodać suszone śliwki, zmiksować ponownie. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy. Piec 40-43 min (180°C).
Ciasto można mrozić.
Sposób przygotowania Thermomix:
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do pieczenia (20 x 20 cm) natłuścić olejem, odstawić. Do naczynia miksującego wsypać słodziki cukier, zmielić 30 s/obr. 10. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać namoczone jajko, olej, fasolę, kakao, (opcjonalnie ekstrakt z wanilii), proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, zmiksować 30 s/obr. 8. Dodać suszone śliwki, zmiksować ponownie 30 s/obr. 8. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy. Piec 40-43 min (180°C).
Ciasto można mrozić.
Wartości odżywcze całość:
Energia 2958
Białko 123,2g
Tłuszcze 117,2g
Węglowodany 459,4g