Tarta budyniowa z owocami
Tarta budyniowa z owocami -Składniki:
Tarta spód:
erytrytol słodzik 30g
cukier trzcinowy 30g
migdały w płatkach 20g
masło 140g
mąka pszenna tortowa 110g
mąka pszenna pełnoziarnista 110g
żółtko jaja kurzego 20g ( 1 szt. wielkość M)
szczypta soli
ekstrakt waniliowy 5ml
krem budyniowy:
mleko 2 % tłuszczu 500ml
jaja kurze całe 150g
mąka ziemniaczana 45g
borówka amerykańska 120g
Sposób przygotowania:
Tarta budyniowa z owocami:
Tarta spód: Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, słodzik 30g, dodać migdały w płatkach, zmielić. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło, mąki, żółtko, cukier waniliowy i sól, zmiksować ponownie. Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę, spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 1 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wylepić nim dno i brzegi formy do tarty (Ø 24-26 cm). Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Piec 10 min (200°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Ciasto piec kolejne 10-15 min (200°C) lub do momentu, aż spód zacznie się rumienić. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić.
Krem budyniowy: Do garnka wlać mleko, podgrzać do zagotowania ,w trakcie mieszania dodać jajko, słodzik i mąkę, podgrzać ok. 10 minut. Przełożyć do osobnego naczynia, odstawić. Ciasto udekorować owocami. Całość to 8 porcji
Sposób przygotowania Thermomix:
Tarta spód: Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, słodzik 30g, dodać migdały w płatkach, zmielić 15 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać masło, mąki, żółtko, cukier waniliowy i sól, wymieszać przy pomocy kopystki 25-30 s/obr. 5 Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę, spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 1 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wylepić nim dno i brzegi formy do tarty (Ø 24-26 cm). Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Piec 10 min (200°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Ciasto piec kolejne 10-15 min (200°C) lub do momentu, aż spód zacznie się rumienić. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić.
Budyń Thermomix: Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać jajko, słodzik i mąkę, podgrzać 10 min/90*C/obr. 3. Przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.
Ciasto udekorować owocami. Całość to 8 porcji
Sprawdź też: Dlaczego tak trudno przestać mi jeść słodycze i jak sobie z tym radzić?
Pyszna tarta budyniowa z owocami – Wartość odżywcza całość:
Energia: 2638 kalorii
Białko: 72,6g
Tłuszcze: 147,6 g
Węglowodany: 311,7 g
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 330 kalorii
Białko: 9,1 g
Tłuszcze: 18,5 g
Węglowodany: 155,85 g