Tipy na Thermomix
5 sposobów na umycie Thermomixu
Nie przyjemny zapach, przebarwienia oraz elementy urządzenia, które ciężko domyć potrafią zniechęcić do gotowania. Jest to to sposób. Przedstawiam ci kilka pomysłów na to jak łatwo wyczyścić urządzenie Thermomix.
1. Przypalone jedzenie i zaschnięte resztki sposób I
Jeżeli chcesz pozbyć się przypalonego jedzenia lub zaschniętych resztek wystarczy, że do naczynia miksującego włożysz połówkę cytryny ze skórką i posiekasz ją w urządzeniu ustawiając parametry 5 s/obr. 10. Następnie dolej 350 g wody i gotuj całość ustawiają parametry 10 minut/Varoma / obr. 2. Inny sposób to wlanie do naczynia wody
2. Przypalone jedzenie i zaschnięte resztki sposób II
Jeśli I sposób nie zadziała możesz spróbować drugiego. W tym celu do naczynia wlej 1 litr wody oraz szklankę octu. Do tej mieszanki dodaj 2 łyżeczki sody oczyszczonej. Następnie całość gotuj ustawiając parametry 10 min/Varoma/obroty.2
Po skorzystaniu z obu sposobów, naczynie przepłucz i wytrzyj za pomocą miękkiej bawełnianej ściereczki.
3. Wykorzystaj skorupki jaj do umycia ostrzy
Nie wyrzucaj skorupek jaj ze śniadania. Świetnie sprawdzą się jeśli planujesz później wykorzystać do przygotowania posiłku Thermomix.
Wlej do naczynia miksującego wodę w takiej ilości aby tylko przykrywała ostrza. Następnie dorzuć kilka skorupek i parę razy zastosuj tryb turbo. Pozbędziesz się w ten sposób wszelkich resztek jedzenia.
Wodę ze skorupkami po myciu możesz wykorzystać do podlania kwiatów jako naturalny nawóz. Tylko pamiętaj żeby nie miała ona w sobie detergentów.
4. Użyj szczoteczki do zębów do wyczyszczenia trudno dostępnych miejsc
To kolejny tip na umycie ostrz w urządzeniu. Szczoteczka do zębów pozwoli ci szybko i wygodnie umyć miejsca pomiędzy i pod ostrzami.
Zwilż ją wodą i nałóż kroplę płynu do mycia naczyń dla lepszego efektu.
5. Pozbywanie się zapachów
Niektóre aromatyczne potrawy potrafią na długi czas nawet po umyciu urządzenia pozostawić zapach. Jeśli chcesz się go pozbyć wystarczy że przygotujesz pastę z sody i wody i posmarujesz nią naczynie miksujące. Pozostaw tą mieszankę na 15 minut, a następnie spłucz
Na podstawie: http://thermofun.com/thermofun-techie-tuesday-tips-cleaning-bowl/
5 tipów, które ułatwią ci pracę z Thermomixem
Urządzenie Thermomix jest niezwykle proste w użyciu. Niestety pewne błędy w użytkowaniu mogą przyczynić się do tego, że jego działanie jest nieefektywne, a my tracimy czas i nerwy. Poznaj tipy, które ułatwią ci pracę z Thermomixem dzięki czemu gotowanie będzie przyjemnością.
1. Produkty zawsze rozdrabniaj w suchym naczyniu
Najbardziej efektownie rozdrobnisz składniki w suchym urządzeniu. W szczególności dotyczy to taki składników jak orzechy, nasiona czy ziarna. Rozdrabnianie w mokrym naczyniu sprawi, że nie rozdrobnią się one dokładnie.
Jeśli wcześniej przygotowywałeś coś innego i następnie chcesz rozdrobnić surowiec to po przepłukaniu naczynia wodą wytrzyj je najpierw bawełnianą ściereczką, a później papierowym ręcznikiem, który wchłonie pozostałą wodę.
2. Przecieranie zup i innych potraw
W potrawach takich jak zupy kremy bardzo ważne jest aby ich konsystencja była gładka i bez żadnych grudek. Jeśli chcesz osiągnąć ten efekt w Thermomixie zacznij od najmniejszych obrotów stopniowo przechodząc do większych.
3. Za rzadka potrawka
Czasami przygotowując w Thermomixie sosy lub potrawki mogą się one okazać po ugotowaniu zbyt rzadkie. Możesz to jednak w łatwy sposób uratować.
Przygotuj zawiesinę z jednej łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej, dodaj do potrawy i gotuj 5 min w temp. 90°C.
4. Nie marnuj ciasta
Jeśli lubisz przygotowywać samemu chleb w Thermomixie na pewno znasz sytuacje w której sporo ciasto zostaje na ostrzach. Możesz jednak w łatwy sposób je z nich ściągnąć. Wystarczy, że ustawisz funkcję puls a resztki ciasta osiądą się na ściankach naczynia z których w łatwy sposób je wyciągniesz na przykład przykładając większy kawałek ciasta.
5. Zachowaj odpowiednią kolejność przygotowywania posiłków
Korzystając z przepisu rozpocznij od rozdrabniania i mieszania składników suchych, a dopiero później przygotuj składniki mokre. Dzięki temu nie będziesz musiał myć naczynia miksującego pomiędzy poszczególnymi etapami. Zaoszczędzisz dzięki temu czas.
Jeśli chcesz aby twoje korzystanie z Thermomixa było przyjemnością dostosowuj parametry do potraw które przygotowujesz. Pamiętaj aby urządzenie było suche przed rozdrabnianiem, a jeśli chcesz uniknąć mycia w trakcie przygotowywania posiłku zadbaj o odpowiednia kolejność przygotowywania składników.
Na podstawie:
http://thermofun.com/hints-tips/
http://thermofun.com/thermofun-techie-tuesday-tips-cleaning-bowl/
4 tipy na gotowanie w Themomixie
Pamiętając o kilku zasadach gotowania w Thermomixie, a unikniesz niedogotowanych lub rozgotowanych produktów.
1. Mądrze korzystaj z koszyka i przystawki Varoma
Niedogotowane danie nie jest czymś co większość z nas chciałaby osiągnąć. Gotując na parze pamiętaj, że najwięcej ciepła jest w dolnych częściach koszyczka a najmniej w górnych. Dlatego jeśli chcesz jednocześnie ugotować kilka produktów kieruj się zasadą, że produkty, które gotują się najkrócej powinny być ułożone na górze.
2. Dostosuj czas gotowanie do twoich składników
Jeśli chcesz uniknąć niedogotowanych lub rozgotowanych potraw pamiętaj aby czas gotowania dostosować do składników jakie posiadasz.
Przed gotowaniem wyjmij składniki z lodówki. Ogrzane do temperatury pokojowej będą się szybciej gotować. Jeśli używasz mrożonych produktów wtedy czas gotowanie powinieneś wydłużyć.
Wpływ ma również sposób rozdrobnienia składników przed gotowaniem. Jeżeli rozdrobnisz je zbyt drobno niż jest to podane w przepisie będę się one gotować dłużej. I na odwrót. Produkty rozdrobnione grubiej będą gotować się dłużej.
3. Wyłóż przystawkę Varoma papierem do pieczenia
Stosując ten sposób po pierwsze nie wybrudzisz dna przystawki, a po drugie zachowasz soki z pieczenia. Sposób ten sprawdza się przy przygotowaniu mięs i ryb.
Papier do pieczenia przytnij do owalu na kształt przystawki. Następnie zwliż go wodą i ułóż na dnie Varomy. Pamiętaj aby nie zakrywać otworów po bokach przystawki, które pozwalają na krążenia pary podczas przygotowania dania.
4. Gotowanie warzyw na Varomie
Jeśli chcesz aby warzywa dobrze się ugotowały to układając je na przystawce pamiętaj o tym aby kilka otworów zostało odkrytych. Umożliwi to równomierne rozchodzenia się pary.
Podsumowując czas gotowania należy dostosowywać do rodzaju składników oraz ich wielkości. Korzystając z Varomy lub koszyka produkty układaj według ich czasu gotowania. Pamiętaj aby nie zakrywać wszystkich otworów gdy gotujesz przy pomocy Varomy.
Na podstawie
https://support.vorwerk.com/hc/pl/articles/360000953385-Czy-s%C4%85-jakie%C5%9B-wskaz%C3%B3wki-porady-czy-sprytne-sposoby-dotycz%C4%85ce-korzystania-z-urz%C4%85dzenia-Thermomix-
4 tipy jak korzystać z wagi w Thermomixie
Odważenie składników to podstawa do przygotowania dań w Thermomixie. Waga to bardzo wrażliwe urządzenie. Z tego względu odważając składniki należy pamiętać o kilku zasadach.
1. Thermomix musi stać na równym podłożu
Waga Thermomixu jest bardzo czuła. Jeżeli urządzenie będzie stało nierówno prawdopodobnie źle odważysz składniki przez co potrawa nie wyjdzie. W najgorszym przypadku na panelu sterowania pojawi error. Pamiętaj, ze nawet okruszki znajdujące się pod urządzeniem mogą spowodować błąd. Dlatego bardzo ważne jest regularne przecieranie blatu na którym stoi Thermomix podczas gotowania.
2. Pamiętaj o tarowaniu wagi
Zawsze przed zważeniem jakiegoś składnika pamiętaj aby ustawić tarę. Jeśli tego nie zrobisz pomiar będzie błędny. Możesz również za jednym razem odważyć składniki które np. będą rozdrabniane razem. Wystarczy że ustawisz tarę, odważysz pierwszy składnik, ponownie ustawisz tarę i odważysz drugi składnik.
3. Sypkie produkty nakładaj za pomocą łyżki
Sypkie produkty takie jak wszelkiego rodzaju mąki mogą nie zostać dobrze odważone jeśli będziesz je nakładać „opruszając”. Skala w wadze będzie miała problem z ich zarejestrowaniem. Szybciej i bardziej efektownie będzie je po prostu nałożyć łyżką. Pamiętaj aby po nałożeniu każdej łyżki poczekać aż waga zarejestruje nową masę zanim nałożysz kolejną łyżkę.
4. Możesz warzyć składniki podczas gotowania
Jeśli twoje urządzenie pracuje, a ty potrzebujesz coś szybko odważyć możesz to zrobić jednocześnie. Pamiętaj jednak aby obroty podczas pracy urządzenia nie były wyższe niż 4. Dodatkowo aby ważenia było dokładne noże muszą się poruszać płynnie i w naczyniu nie może znajdować się płyn z większymi kawałkami produktów ponieważ podskakujące kawałki wpływają na wrażliwość wagi.
Podsumowując nierówne podłoże na którym stoi urządzenie, nakładanie składników za pomocą „opruszania” oraz zapomnienie o ustawieniu tary może wpłynąć na błędny wynik pomiaru.
Na podstawie:
https://www.alycealexandra.com/thermomix/2018/9/14/8-things-every-thermomix-er-should-know
https://support.vorwerk.com/hc/pl/articles/360000953385-Czy-s%C4%85-jakie%C5%9B-wskaz%C3%B3wki-porady-czy-sprytne-sposoby-dotycz%C4%85ce-korzystania-z-urz%C4%85dzenia-Thermomix-
Jak odchudzić przepisy na Thermomix?
Znalazłeś przepis na Thermomix, ale ma on składniki, których powinieneś unikać podczas odchudzania? Możesz je zamienić na inne mniej kaloryczne, które będą równie smaczne.
- Śmietanę i majonez zamień na jogurt naturalny.
- Wykorzystaj mleko o zawartości 1,5% tłuszczu. Możesz część mleka zamienić również na wodę.
- Cukier zamień na ksylitol lub erytrytol.
- Część mąki pszennej możesz zamienić na mąkę pełnoziarnistą, która ma więcej błonnika pokarmowego. Kaloryczność będzie podobna, ale dzięki zawartości błonnika pokarmowego danie będzie na dłużej sycące. Pamiętaj, że mąka pełnoziarnista ma mniej glutenu przez co może negatywnie wpłynąć na konsystencję niektórych potraw. Zacznij od zastąpienie np. 1/3 mąki pszennej pełnoziarnistą i jeśli danie wyjdzie możesz spróbować zastąpić większą ilość.
- Czerwone mięso zastąp mięsem z kurczaka lub indyka. Szczególnie niskokaloryczne są piersi z kurczaka i indyka.
Podsumowując chcąc przygotować odchudzone wersje potraw w Thermomixie kieruj się takimi samymi zasadami jak przy przygotowaniu potraw tradycyjnymi sposobami.