Warto jeść jabłka?
Jabłka
- regulują pracę jelit, chronią przed zaparciami
- dzięki zawartości błonnika pokarmowego chronią przed rakiem jelita grubego
- dzięki zawartości błonnika jabłka zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a dzięki temu skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem.
- wspomagają odchudzanie. Warto wiedzieć, że jedno średnie jabłko ze skórką ma ok. 50 kcal.
Warości odżywcze jabłka ( w 100g)
Wartość energetyczna 52kcal
Białko 0,26g
Tłuszcz 0,17g
Węglowodany ogółęm 1381g
Cukry proste 10,39g
Błonnik 2,4g
Poza tym jabłko dostarcza witamin tj.: Witaminy C, Tiaminy, Ryboflawiny, Niacyny, Witaminy B6, kwasu foliowego, Witaminy A, Witaminy E, Witaminy K oraz minerałów: wapnia, magnezu, fosforu, potasu,