Zaparcia – co jeść i czego unikać?
Pierwszym objawem zaparcia jest twardy stolec, którego wydalanie połączone jest z bólem i dużym wysiłkiem. Pozostałymi objawami mogą być: mdłości, utrata łaknienia, zawroty głowy, odbijanie oraz wzdęcia.
Dieta na zaparcia polega głównie na piciu dużej ilości niegazowanej wody oraz spożywaniu produktów zawierających błonnik. Zaleca się:
- spożycie minimum 2 litrów niegazowanej wody dziennie;
- wypijanie 1 szklanki przegotowanej ciepłej wody na czczo i przed każdym posiłkiem;
- jedzenie posiłków często, ale w małych objętościowo ilościach;
- spożywanie owoców na drugie śniadanie i podwieczorek;
- spożywanie około 30 dag jarzyn dziennie, np. brokułów, marchwi, oraz dużej ilości kasz gruboziarnistych;
- spożywanie 2 łyżek otrąb dziennie( można dodać do jogurtu naturalnego);
- spożywanie suszonych owoców;
- ograniczenie spożycia ziemniaków, białego ryżu, pieczywa pszennego i cukierniczego, bananów i jaj kurzych;
- eliminacja słodyczy, szczególnie czekolady i wyrobów czekoladowych.
Usunięcie przyczyn zaparć
Przyczyny zaparć:
- nagłe zmiany trybu życia i odżywiania się (podróże, dieta);
- nieprawidłowe żywienie;
- przyjmowanie niewystarczającej ilości płynów;
- zbyt mała aktywność fizyczna;
- celowe unikanie wizyt w toalecie (tzw. zaparcie nawykowe, często zdarza się u dzieci);
- niektóre leki (warto sprawdzić w ulotce, czy dany lek nie wywołuje zaparć);
Sposoby na walkę z zaparciami
- Zwiększ ilość błonnika w diecie ( pieczywo razowe, kasza gryczana, pęczak, otręby, zarodki, płatki owsiane, ziarna siemienia lnianego, suszone śliwki)
- Zwiększ ilość wody
- Codziennie pij kefir lub maślankę naturalną
- Jeśli wyżej wymienione sposoby na Ciebie dalej nie działają to rano na czczo zjedz kiwi lub wypij 1 szklankę wody z namoczonymi przez noc suszonymi śliwkami
Asia
5 grudnia 2019 @ 00:57
Świetne wskazówki. Koniecznie muszę je przetestować!