Zupa brukselkowo-serowa
Składniki
jogurt grecki, 2% tłuszczu 20g
mozzarella 30g
cebula 50g
czosnek 5g
olej rzepakowy uniwersalny 5g
brukselka 100g
woda 100g
Do smaku: Sól, Pieprz
Sposób przygotowania tradycyjnie
Rozdrobnić/zmiksować ser, przełożyć do innego naczynia. Na dno naczynia miksującego dodać cebulę i czosnek rozdrobnić, przełożyć do garnka, dodać olej, dodać brukselek, wodę i przyprawy. Po ugotowaniu wyjąć połowę brukselek. Do naczynia miksującego dodać ser i jogurt i zmiksować całość. Resztę brukselek pokroić na połówki podawać w zupie.
Sposób przygotowania Thermomix
Do suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 20sek/obr 5. Przełożyć do innego naczynia. Na dno naczynia miksującego dodać cebulę i czosnek rozdrobnić 5sek/obr 5. Składniki zgarnąć na dno kapsytką, dodać olej, dusić 1min/120 stopni/obr 1. dodać połowę brukselek, wodę i przyprawy. Do naczynia miksującego włożyć koszyk i włożyć resztę brukselek, gotować 15min/100stopni/obr1. Wyjąć i odstawić koszyczek. Do naczynia miksującego dodać ser i jogurt i zmiksować 4min/obr 1-8 stopniowo zwiększać. Brukselkę z koszyczka pokroić na połówki podawać w zupie.
Wartość odżywcza 1 porcja:
Energia 200kcal
Białko 16g
Tłuszcze 11,3g
Węglowodany 16,4g
Zobacz również inne przepisy dietetyczne.