Ciasto a la sernik owocowy (bez pieczenia)
Składniki spód:
150g herbatniki
60g masło
40g masło orzechowe
Składniki masa:
360g tofu naturalne
400ml mleczko kokosowe
30g żelatyna
400g mus owocowy (użyałam kupny 100% owoców bez dodatku cukrów)
20ml sok z cytryny
20g miód pszczeli
20 ml ekstrakt waniliowy
Sposób przygotowania
Spód: dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na spód wrzucić do urządzenia Thermomix lub blendera z kubeczkiem i zmielić na pył. Wysypać pył na tortownicę, wyłożyć nim spód i odłożyć do lodówki, gdzie spód stwardnieje.
Masa: tofu skruszyć, wyłożyć na sitko i dokładnie przepłukać pod bierzącą wodą lub namoczyć w wodzie i odcedzić.. Otworzyć puszkę schłodzonego mleczka kokosowego i przełożyć do małego rondelka razem z żelatyną i gotować na małym ogniu do czasu delikatnie mieszając, aż płyn zacznie bulgotać. Gotować 30 sekund, następnie zdjąć z ognia.
Zagotowane mleko kokosowe przelać do misy urządzenia Thermomix lub innego blendera. Do gorącego mleka kokosowego mleka dodać tofu, mus owocowy oraz pozostałe składniki – dwie lub trzy łyżki musu odłożyć na później. Wszystko zmiksować na idealnie gładki, aksamity krem. Masę wylać na przygotowany wcześniej spód i odstawić na chwilę na blat, kiedy masa lekko zesztywnieje zrobić na niej kilka kropek z musu owocowego.
Sernik wege odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Wyjąć delikatnie z obręczy i serwować.
*Składniki na tortownicę o wymiarach 18 – 22 cm. Z całości wychodzi 8 dużych kawałków lub 16 małych.
Dieta Karmeny (tydzień 1 i 2) zawiera deserki o niskim ładunku glikemicznym ZOBACZ TUTAJ
Wartość odżywcza całość
Energia 2745
Białko 84,5g
Tłuszcze 170,5g
Węglowodany 210,6g