Cynamonki z batatów przepis
Przygotowanie cynamonek jest bardzo łatwe, nie wymagają drożdży oraz dużych umiejętności pieczenia. Powstały w momencie kiedy zobaczyłam w jadłospisie szkolnym mojej córki pączek i lizak na podwieczorek. Można byłoby je bardziej podrasować, ale miałam “nie popadać w skrajności” I mimo, że przepis jest przeciwieństwem przepisów z diety Karmeny (sporo brudzenia ;)) to świadomie udostępniam w chwili oczekiwania na premierę ww diety.
Składniki cynamonki
- 2 bataty średnie , gotowane, obrane i puree
- 2 łyżki syrop klonowy
- 2 filiżanki mąka uniwersalna
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- ¼ łyżeczki proszek do pieczenia
Składniki nadzienia
- ⅓ filiżanka brązowy cukier/erytrytol
- 3 łyżeczki cynamon
- 2 łyżki Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Skórkę słodkich ziemniaków nakłuć widelcem. Piecz bataty przez około godzinę, aż wnętrze będzie miękkie i gąbczaste. Pozostaw ziemniaki do ostygnięcia, a następnie obierz skórkę.
- W misce wymieszaj puree z batatów z syropem klonowym, aż się połączą. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodawaj mąkę do mieszanki ze słodkich ziemniaków jednorazowo po pół szklanki i dobrze mieszaj, aż powstanie ciasto. Możesz użyć rąk, aby zagnieść ciasto w twardą kulkę, upewniając się, że słodki ziemniak i mąka są połączone. Gdy ciasto uformuje się w jędrną kulę, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny, a nawet godzinę.
- Gdy ciasto uformuje się w jędrną kulę, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny, a nawet godzinę.
- Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj ciasto na prostokąt grubości 1cm. Posmaruj ciasto odrobiną oleju, a następnie posyp cynamonem i brązowym cukrem. Za pomocą noża do pizzy pokrój ciasto na paski o szerokości ok. 5cm. Zawiń w bułeczki cynamonowe.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopnii.
- Włóż bułki do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia lub żeliwnej patelni. Piecz przez 25 do 30 minut. Po zakończeniu podawaj na ciepło.
Wartość odżywcza całość
Energia 216,9 kalorii
Białko 3,7g
Tłuszcze 3,4g
Węglowodany 43,1g