Przepis na chleb niskowęglowodanowy bez glutenu i bez laktozy
Składniki
3-4 średnie jajka
mąka migdałowa 150 g
60 g oleju (lub rozpuszczonego masła jeśli może zawierać laktozę)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Sposób przygotowania
Białka ubij w szklanym naczyniu na sztywno. Wystarczą 3 minuty mikserem.
Składniki suche (mąkę, sól oraz proszek do pieczenia) wymieszaj w jednej misce.
Do miski z mąką dodaj żółtka oraz olej (lub rozpuszczone w rondelku masło- ciepłe, ale nie gorące). Wymieszaj całość np. mikserem na małych obrotach. Na koniec wmieszaj delikatnie ubite białka.
Ciasto przełóż do foremki (długości 20-24cm lub podziel folią aluminiową pod papierem do pieczenia),wyłóż papierem do pieczenia.Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu wyłóż na kratkę bez papieru do pieczenia.
Sposób przygotowania Thermomix
Oddziel białka od żółtek. Do czystego i suchego urządzenia Thermomix włóż motylek. Ustaw urządzenie 3-4 minuty/ obr. 3,5.
Składniki suche (mąkę, sól oraz proszek do pieczenia) wymieszaj w jednej misce.
Do miski z mąką dodaj żółtka oraz olej (lub rozpuszczone w rondelku masło- ciepłe, ale nie gorące). Wymieszaj dokładnie całość. Na koniec wmieszaj delikatnie ubite białka.
Ciasto przełóż do foremki (długości 20-24cm lub podziel folią aluminiową pod papierem do pieczenia),wyłóż papierem do pieczenia.Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu wyłóż na kratkę bez papieru do pieczenia.