Koktajle warzywne i owocowe – sposób na zdrową przekąskę
Koktajle to popularny sposób na zdrowy posiłek. Nic zresztą dziwnego. Są łatwe w przygotowaniu i można je przyrządzić na wiele sposobów. Jedyne co nas ogranicza to nasza wyobraźnia i dostęp do warzyw oraz owoców. Koktajle to pomysł na pyszną i zdrową przekąskę w ciągu dnia, która dostarczy nam niezbędnych witamin i składników mineralnych.
Wpływ picia koktajlów na zdrowie
Koktajle składają się głównie z warzyw i owoców. Ich codzienne spożycie jest niezwykle ważne bowiem zawierają składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedobór witamin prowadzi do takich konsekwencji jak pogorszenie odporności organizmu, problemów z cerą i paznokciami, a także pogorszenie nastroju.
Obok koktajli popularnością cieszą się również soki. Są one również pełne korzystnych substancji, jednak koktajle mają nad nimi pewną przewagę. Soki to wyciśnięty miąższ warzyw i owoców, są więc pozbawione błonnika pokarmowego. Natomiast koktajle to zmiksowane warzywa i owoce, pozbawione jedynie części nie jadalnych. Zawierają one błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości.
Do koktajli często dodaje się mleko, kefiry lub jogurty. Stanowią one źródło białka. Mleczne napoje fermentowane dodatkowo wpływają pozytywnie na układ pokarmowy poprawiając perystaltykę jelit oraz stymulują układ odpornościowy.
Koktajle owocowe
Koktajle owoce docenią na pewno osoby uwielbiające słodkie smaki. Owoce zawierają fruktozę – cukier prosty, który nadaje im słodkiego smaku. Sprawdzą się więc idealnie na deser po obiedzie, zamiast ciasta czy batonika.
Na szczególną uwagę zasługują koktajle z owoców jagodowych. Mają one najsilniejszy potencjał antyoksydacyjny w porównaniu z innymi owocami. Antyoksydanty mają działanie przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe.
W celu przygotowania owocowego koktajlu wybierz od 2-3 ulubionych owoców np. mix owoców leśnych lub jabłko i kiwi. Jeżeli uważasz, że są one niewystarczająco słodkie, możesz posłodzić je za pomocą bardzo dojrzałego banana, daktyli, miodu lub zdrowych zamienników cukru takich jak stewia czy ksylitol.
Koktajle warzywne
Koktajle warzywne to świetny pomysł na przekąskę w ciągu dnia gdy chcemy szybko zwalczyć apetyt, a do obiadu zostało jeszcze trochę czasu. Warzywa mają tą przewagę nad owocami, że zawierają więcej błonnika pokarmowego. Dodatkowo zawierają znacznie mniej cukrów prostych, a więc potrawy z ich przygotowanie charakteryzuje niższy indeks glikemiczny.
Warzywa to bardzo szeroka grupa produktów. Do przygotowania koktajlu wybierz te które można spożywać na surowo. Należą do nich szpinak, jarmuż, zielona pietruszka, które są składnikami popularnych zielonych smoothies. Warzywny koktajl można przygotować również z buraków oraz selera naciowego.
Koktajle owocowo-warzywne
Mieszanie ze sobą warzyw i owoców to sposób na urozmaicenie koktajlów na co dzień. Idealnie nadają się do tego zielone warzywa liściaste, które smakują dobrze z większością owoców. Najpopularniejsze połączenie to szpinak i banan. Do takiego koktajlu będzie pasować również jabłko oraz kiwi. Przygotowując z kolei koktajl z buraka możesz dodać do niego ananasa lub jabłko. Ciekawym połączeniem jest również zielona pietruszka z jabłkiem lub gruszką.
Kolorowe koktajle owocowe i warzywne to świetny sposób na przemycenie warzyw i owoców do naszego jadłospisu. Sprawdzą się nie tylko dla osób odżywiających się zdrowo na co dzień, ale również dla tych, którzy chcą wprowadzić owoce i warzywa do jadłospisu, ale nie przepadają za ich tradycyjną formą. Koktajle szybko przygotujesz za pomocą urządzenia Thermomix. Tutaj możesz poznać moją dietę na Thermomix
Zobacz
5 powodów dlaczego warto jeść warzywa
Literatura:
- Gwóźdź, P. Gębczyński, Prozdrowotne właściwości owoców, warzyw i ich przetworów, Postępy Fitoterapii 4/2015, s. 268-271
- Hoffmann, M. Żebrowska – Krasuska, Prozdrowotne soki i napoje – nowe trendy
- Baraniak, M. Kania, Borówka, winorośl i granatowiec – znane rośliny o aktywności przeciwutleniającej, Postępy Fitoterapii 1/2015, s. 50-55