Szpinakowe naleśniki z serkiem
Składniki:
mleko spożywcze 100ml
mąka pszenna pełnoziarnista 50g
jaja kurze całe 50g ( 1szt)
olej rzepakowy 5ml
szpinak 30g
serek twarogowy jogurtowy lub śmietankowy 50g
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
Do miksera włożyć szpinak zmiksować, zgarnąć na dno i powtórzyć jeśli potrzeba. Wlać olej, dodać mleko, mąkę, jajka i sól, zmiksować. Jeśli ciasto ma grudki szpinaku, zmiksować ponownie. Ciasto powinno mieć konsystencję płynnej śmietany. Jeżeli okaże się zbyt gęste, dodać trochę wody. Zaleca się odstawić ciasto na przynajmniej 30 min przed użyciem. Można pominąć. Lekko natłuścić nieprzywierającą patelnię i rozgrzać na średnim ogniu. Ciasto wlewać porcjami na patelnię i obracać patelnią tak, aby ciasto całkowicie ją pokryło cienką warstwą. Piec 2-3 min lub do czasu, aż brzegi się zarumienią. Naleśnik przewrócić na drugą stronę. Przełożyć na talerz i przykryć ściereczką kuchenną, aby naleśnik nie ostygł. Czynności powtórzyć z pozostałym ciastem. Podawać na ciepło. Podawać z serkiem.
Sposób przygotowania Thermomix:
Do naczynia miksującego włożyć szpinak zmiksować 30-60sek./obr.5-7, zgarnąć na dno i powtórzyć jeśli potrzeba. Wlać olej, dodać mleko, mąkę, jajka i sól, zmiksować 30-60sek./obr.7-10. Jeśli ciasto ma grudki szpinaku, zmiksować ponownie. Ciasto powinno mieć konsystencję płynnej śmietany. Jeżeli okaże się zbyt gęste, dodać trochę wody. Zaleca się odstawić ciasto na przynajmniej 30 min przed użyciem. Można pominąć. Lekko natłuścić nieprzywierającą patelnię i rozgrzać na średnim ogniu. Ciasto wlewać porcjami na patelnię i obracać patelnią tak, aby ciasto całkowicie ją pokryło cienką warstwą. Piec 2-3 min lub do czasu, aż brzegi się zarumienią. Naleśnik przewrócić na drugą stronę. Przełożyć na talerz i przykryć ściereczką kuchenną, aby naleśnik nie ostygł. Czynności powtórzyć z pozostałym ciastem. Podawać na ciepło. Podawać z serkiem.
Wartość odżywcza:
Energia 450kalorii
Białko 19,4g
Tłuszcze 24,1g
Węglowodany 42,7g