Gulasz z ryżem i brokułem
Przepis na gulasz z ryżem i brokułem
Składniki:
- wieprzowina schab 100g
- papryka czerwona 50g
- olej rzepakowy 5ml
- pomidory w puszce w soku bez soli 200 ml
- przyprawy papryka mielona, sól, pieprz, tymianek,
- brokuły 250g
- ryż biały basmati 40g
Sposób przygotowania:
Pokroić paprykę, zeszklić w rondelku z dodatkiem oleju.
Dodać pomidory, słodką paprykę w proszku i pozostałe przyprawy, gotować ok. 15 minut. Dodać mięso, przemieszać, gotować ponownie ok. 10-15 minut pod przykryciem. Ugotować ryż, czas według informacji podanej na opakowaniu. Ugotować brokuł i wymieszać z ryżem. Gulasz podawać z ugotowanym ryżem i brokułem.
*Brokuł możesz ugotować w gulaszu na pół miękko.
Sposób przygotowania Thermomix:
Gulasz (Thermomix): do naczynia miksującego włożyć paprykę, dodać olej, rozdrobić 7 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 5 min/120stopni/obr. 1. Dodać pomidory, słodką paprykę i pozostałe przyprawy, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 15 min/100 stopni/obieg/obr. 1. Dodać mięso, przemieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałozyć koszyczek, gotować 4-5 min/100stopni/obieg/obr. 0,5.
Ugotować ryż, czas według informacji podanej na opakowaniu. Ugotować brokuł i wymieszać z ryżem.
Gulasz podawać z ugotowanym ryżem i brokułem.
*Brokuł możesz ugotować w gulaszu na pół miękko.
Podoba Ci się ten przepis? Więcej przepysznych przepisów znajdziesz w moich gotowych dietach – sprawdź: Dieta dla Zabieganych i Dieta Thermomix
Gulasz z ryżem i brokułem – Wartość odżywcza:
- Energia 496 kalorii
- Białko 34,4 g
- Tłuszcze 17,2 g
- Węglowodany 59,6g